Maszol: Ez történt 2023-ban a sportéletben

Futballszurkolói botránnyal indult és Eb-kvalifikációs ünnepléssel zárult itthon a 2023-as esztendő. Több történelmi sikernek lehettünk szemtanúi a tizenkét hónap során, ugyanakkor a problémáktól sem mentesült a sportélet.

Gyászos hangulatban indult a 2023-as esztendő, hiszen január elején kísérték utolsó útjára az egykori legendás futballistát, Pelét, majd pár nappal később Gianluca Vialli halálhíre rázta meg a futballvilágot. Olimpiai kvalifikációs év lévén megkezdődtek a viták arról, hogy legyenek-e vagy sem orosz sportolók a 2024-es párizsi játékokon. Választ erre csak az év végén kaptunk, amikor is a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) úgy döntött, hogy semleges színekben, több kritérium mentén engedélyezi az Ukrajna elleni háború miatt szankcionált oroszok pályára lépését.

Rasszizmus a lelátókon

Persze itthon újabb szurkolói botránytól volt hangos a 2023-as év. Január végén volt ugyanis az a Sepsi OSK–FCU Craiova labdarúgó-mérkőzés az élvonalbeli bajnokságban, amelyet a játékvezető felfüggesztett a vendég ultrák magyargyűlölő rigmusai miatt. A találkozót a fegyelmi bizottság 3-0-ra a háromszékiek javára írta, de megdöbbenésre a fellebbviteli bizottság ezt eltörölte és a meccs újrajátszását rendelte el.

Rasszista szurkolói skandálásokkal és xenofób molinókkal a későbbiekben más futballmeccseken is találkozhattunk – a válogatott meccseiről sem „hiányoztak” –, ez ellen megoldást pedig 2023-ban sem sikerült találni.

Új fejezetet nyitottak a hokisok

Tavasszal a jégkorongozók ünnepeltek, egészen pontosan a Gyergyói HK-nál, amelyik sporttörténetet írt az Erste Liga megnyerésével.

Ugyanakkor kezdett rendeződni a helyzet a Román Jégkorong-szövetségnél (FRHG) is, amelynek élére Nagy Attilát választották meg elnöknek. Az Alexandru Hălăucă vezette korábbi elnökség ugyan megtámadta a bíróságon a sportminisztérium által kiírt áprilisi közgyűlés eredményét, de miután azt a nemzetközi hokiszervezet elismerte, végül a bíróság is hivatalossá tette.

Azt azért hozzá kell tennünk, hogy még mielőtt az FRHG új elnöksége munkába állhatott volna, a korábbi vezetőség „elgáncsolta” a székely csapatokat a hazai bajnokságban. Menet közben változtattak a versenykiíráson, ezért sem a Csíkszeredai Sportklub, sem pedig a Gyergyói HK nem játszhattak a döntőben. A történtek miatt a hét hargitai együttes bojkottálta a pontvadászatot, amelynek végén a Brassói Coronát kiáltották ki győztesnek.

Sporttörténeti címvédések és drámák

A csíkszeredaiaknak ezúttal nem csak jégkorongban nem volt szerencséjük, hanem labdarúgásban sem jártak sikerrel. Dacára annak, hogy az elmúlt idényben a felsőházi rájátszásra várták az FK Csíkszeredát, a playoff-ba jutás elmaradt, majd pedig a Román Kupában sem sikerült a csoportkörbe jutniuk.

Címet védett ugyanakkor a Sepsi SIC női kosárlabdacsapata, ráadásul nem is akárhogyan: tökéletes szezont zárva, veretlenül lett hetedszerre is országos bajnok. Azt a Konstancai CSM-t múlta felül, amelyikkel később problémája akadt, miután több játékosa is átigazolt a tengerparti gárdához – épp a háromszéki klub történetének első Euroliga-szereplése előtt. Zoran Mikes edző „zöld-fehér” lányai különben a Román Kupában is megvédték a címüket, mint ahogyan májusban a Sepsi OSK futballcsapata is történelmi címvédést ünnepelt a Román Kupában.

Címvédést ünnepelt férfi kosárlabdában a Kolozsvári U-BT is májusban, miután az országos bajnokság döntőjében felülmúlta azt a rivális Nagyváradi CSM-t, amelyikkel a szezon során sok vitája volt és kisebb botrány robbant ki miután a Szamos-partiak kubai légiósa, Karel Guzman egy fémdoronggal a kezében ment vissza a váradi arénába, hogy elégtételt vegyen az őt kiállító játékvezetőkön.

A sikerek mentén haladva a 2023-as esztendő tavaszán jutott először két magyarországi csapat a női kézilabda-Bajnokok Ligája négyes döntőjébe, hiszen a Győri ETO mellett a Ferencváros is a Final Fourban szerepelhetett, utóbbi ráadásul huszonegy év után a fináléban is pályára lépett. De ekkor döntötte meg az angol labdarúgó-Premier League gólrekordját a norvég Erling Haaland, mint ahogyan kiemelt téma volt a Nápoly olasz futballbajnoki címe, és a 2023-ban nyolcadik Aranylabdáját elhódító argentin Lionel Messi távozása is a Paris Saint-Germaintől.

A sikerek mellett viszont tragédiát is tartogatott a május: a magyar hegymászó, Suhajda Szilárd az életét veszítette a Mount Everesten. Neki korábban volt közös expedíciója azzal a nagyváradi Varga Csabával, aki nem sokkal hegymászótársa eltűnését követően meghódította a 8126 méteres Nanga Parbat. Ez volt a hatodik nyolcezres hegycsúcsa, így ő lett a ma élő legtöbb, 8000 méternél magasabb hegycsúcsot meghódító magyar alpinista.

Felszámolták a sportminisztériumot

Júniusban számolták fel a sportminisztériumot, hogy helyette az Országos Sportügynökség (ANS) koordinálja a hazai sportéletet. Addigra viszont már megszavazták a volt tárcavezető, Novák Károly Eduárd sportstratégiáját, mint ahogyan a légióskvóta is hatályon maradt. Csakhogy az ANS irányításával megbízott Elisabeta Lipă szerint a stratégia gyakorlatba ültetésére még várni kell, pénzhiányra panaszkodott, de a bíróságon megtámadott légióskvóta megvédését felvállalta.

A nyár során egy egész ország megtanulta a székelyudvarhelyi Györgydeák Apor és a marosvásárhelyi Barabási Kinga nevét, akik a Krakkóban rendezett Európai Játékokon aranyérmet szereztek a teqball egyéni versenyszámaiban.

Ugyanakkor világbajnok lett Magyarország férfi vízilabda-válogatottja, az érettségi vizsgára készülő román klasszis David Popovoci viszont érem nélkül maradt az úszók vébéjén. Az év végén aztán hazai környezetben, az Otopeni-i rövidpályás úszó-Eb-n bronzéremmel vigasztalódhatott.

Ez volt egyike azon kiemelt sporteseményeknek, amelyet Romániában rendeztek. Volt viszont korosztályos foci-Eb Bukarestben és Kolozsváron is, míg Budapest az atlétikai világbajnokságot szervezte meg sikeresen.

Nagyvárad visszakerült a futballtérképre

Miközben nyáron kisebb botrányt okozott, hogy az FCSB nem játszhatott a Steaua ghenceai arénájában, addig az ősz ellején Nagyvárad visszatért a futballtérképre és ismét élvonalbeli csapatok léptek pályára a lerobbant állapotban lévő Bodola Gyula stadionban. Amellett ugyanis, hogy a Bihar FC harmadik ligás csapatként a Román Kupa csoportkörébe jutott – és a bérleteladások tekintetében országos csúcsot döntött – az UTA élvonalbeli együttese is Váradon fogadta néhány ellenfelét a SuperLigában és a kupában, amíg saját stadionjában a gyepszőnyeget cserélték.

Sok halasztás után őszre lett döntés Simona Halep doppingügyében is: a kétszeres Grand Slam-győztes, korábbi női világelső teniszklasszisra a lehető legsúlyosabb szankciót rótták ki, így nem véletlen, hogy a nemzetközi sportdöntőbíróságon fellebbezett négyéves eltiltása ellen.

Ugyancsak ősszel került reflektorfénybe a minifutball is, miután Románia válogatottja megnyerte a világbajnokságot. A sporttörténeti siker a játékosokra is felhívta a figyelmet, akik bevallásuk szerint „labdarúgóbbnak” érzik magukat az aranyérem elhódítása óta.

Eb-kvalifikációs mámor

De, hogy a nagypályás labdarúgásról se feledkezzünk meg, arról a válogatott gondoskodott az év végén. Azt követően, hogy öt év után most ismét egyetlen romániai klubcsapatnak sem sikerült nemzetközi kupatornán csoportkörbe jutnia, a válogatott kvalifikált a jövő évi németországi Európa-bajnokságra. Nem is akárhogyan: csoportgyőztesként váltott jegyet a kontinensviadalra, és már az ellenfeleit is ismeri a 2024-es esztendő egyik legnagyobb kihívására.

Ugyanígy Magyarország válogatottja is csoportgyőztesként kvalifikált a futball-Eb-re, ráadásul a decemberben még a női kézi-vébén elért tízedik helyükkel az olimpiai kvalifikációs tornára is jegyet váltottak. Ez Románia legjobbjainak nem sikerült, és elmondhatjuk, hogy egy korszak lezárult a válogatott életében, miután Cristina Neagu bejelentette a visszavonulását.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?