Drámai döntetlen Bulgáriában: a magyar válogatott kijutott az Európa-bajnokságra

Utolsó pillanatban esett öngóllal mentett pontot Szófiában, így bebiztosította az Európa-bajnokságon való részvételét a magyar labdarúgó-válogatott. Ádám Martin korai gólját követően egyetlen első félidei helyzetükből egyenlítettek ki a bolgárok Spas Delev góljával, a második játékrészben Kiril Despodov tizenegyesével pedig fordítottak.  A meccs hosszabbításának utolsó percében Szoboszlai szabadrúgását követően Alex Petkov juttatta fejjel saját kapujába a labdát, ezzel a magyar nemzeti csapat sorozatban harmadszor jutott ki a kontinenstornára.

A magyar nemzeti együttes mezőnyjátékban uralta a találkozót a folytatásban, támadásban viszont a több helyzet ellenére nem nyújtott meggyőző teljesítményt. A mérkőzést mindkét csapat tíz játékossal fejezte be, bolgár részről Antovnak, magyar részről Kerkeznek kellett két sárga miatt elhagynia a pályát. A második félidőben Szalai Attila belépőjét követően tizenegyest kapott a bolgár csapat, amelyet Despodov magabiztosan értékesített.

A hatalmas rendőri készültség ellenére nem volt nyoma atrocitásnak a Vaszil Levszki Nemzeti Stadion körül, a bolgár szurkolók viszont kint tüntettek a Bolgár Labdarúgó Szövetség elnöke, Borisz Mihajlov ellen.

A magyar válogatott sokkal aktívabban kezdte a mérkőzést, az első lehetőségre a 7. percig kellett várni, amikor Callum Styles beadása után Ádám Martin bólintotta a labdát a kapu fölé. Három perccel később Ádám már nem hibázott, Szoboszlai Dominik szabadrúgását követően közvetlen közelről fejelt a hálóba.

A vezetés megszerzését követően úgy tűnt, nem fog alábbhagyni Marco Rossi játékosainak lendülete, viszont a következő percekben elmaradtak a nagyobb helyzetek.  Az első húsz percben csak könnyelmű védelmi hibák után került a kapu közelébe a hazai csapat, kapura lövésig viszont nem jutott el.

A 25. percben egy sikertelen magyar letámadás után kontrát vezethettek a bolgárok, amelynek végén Spas Delev, a bolgár válogatott első igazán veszélyes lehetőségéből kiegyenlített. A Ludogorec Razgrad játékosa a tizenhatoson kívülről vette be Dibusz Dénes kapuját.

Ezt követően jóval szorosabbá vált a játék képe, a 36. percben viszont váratlanul emberelőnybe került a magyar nemzeti együttes, Antov ugyanis durván rálépett Ádám Martin lábára, ezzel begyűjtötte a második sárga lapját. A kiállítást követően két perccel jöhetett volna a második, a gólhelyzetben kilépő Botka Endrét Guliyev sodorta el a tizenhatos vonala előtt, Daniel Stefanski játékvezető pedig neki is felmutatta a piros lapot, hosszabb videózás után viszont visszavonta az ítéletet, Botkának pedig műesésért sárga lapot osztott ki.

Az esetet követően nem sokkal műesésért Kerkez Milos is sárgát kapott, az első félidő végére pedig kicsit lecsendesedtek az események. A hosszabbítás 5. percében Nego lőtt éles szögből az oldalhálóba, ez volt a játékrész utolsó lehetősége.

A második félidő elején Szoboszlai Dominik tesztelte a bolgárok kapusát, Daniel Naumovot, lövése viszont nem volt veszélyes. Az 51. Percben Csoboth Kevin harcolt ki szabadrúgást a tizenhatos vonala előtt, a kivételes rúgótechnikájáról ismert Szoboszlai viszont ígéretes helyzetből a kapu mellé tekert. 

Néhány perccel később Szalai Attila beadása után Styles perdített mellé, a magyar válogatott nyomása pedig egyre inkább érezhető volt, az emberhátrányban játszó bolgárok rendszeresen elvesztették a labdát. A 55. percben ismét kiegyenlítődött a csapatok létszáma, ugyanis Kerkez Milos is megkapta második sárgáját. A Bournemouth játékosa saját egyéni akcióját követően csúszott oda veszélyesen ellenfelének, így a bolgár Antov után ő is mehetett az öltözőbe.

A történtek után ismét lehűlt a mérkőzés, kevésbé veszélyes magyar próbálkozások mellett bolgár részről Delevnek volt egy rosszul sikerült megoldása a magyar kapu előtt. Idővel egyre inkább érződött a magyar csapat játékán, hogy az 1-1-es döntetlen kijutást érne a végén. Egy hazai akció után Szalai Attila tizenhatoson belüli megmozdulását ítélte szabálytalannak a lengyel játékvezető, így tizenegyest kaptak a bolgárok.

Despodov magabiztosan értékesítette a büntetőt, ezzel megszerezték a vezetést a bolgárok. (2-1) Ezt követően sürgőssé vált a magyar válogatottnak a gólszerzés. Szoboszlai zsinórban kétszer próbálkozhatott távolról szabadrúgással, eredménytelenül. A folytatásban elmaradtak a magyar helyzetek, a mérkőzés hosszabbításban viszont szintén a csapatkapitány előtt adódott komoly egyenlítési lehetőség, Naumov újfent hárítani tudott.

A három évvel ezelőtti Izland elleni kijutáshoz hasonlóan, most is az utolsó percre maradt a dráma, Szoboszlai szabadrúgását követően Alex Petkov fejelte be bolgár szempontból szerencsétlenül, magyar szempontból szerencsésen a labdát saját kapujába, biztosítva ezzel a magyar Eb-részvételt. Bár a ma este nyújtott teljesítmény nem volt meggyőző, a Montenegró elleni hazai meccset már tét nélkül várhatja Marco Rossi együttese.

Marco Rossi szövetségi kapitány az utolsó lépést nevezte a legnehezebbnek azok után, hogy a magyar labdarúgó-válogatott 97. percben egy öngóllal csikarta ki az Eb-részvételt jelentő 2-2-es döntetlent a bulgáriai selejtezőmérkőzésen.

„Igen, mindig az utolsó lépést a legnehezebb megtenni” – válaszolta az MTI felvetésére a magyar állampolgársággal is rendelkező szakember. „Ilyenkor túl nagy a stressz, a feszültség, mindenki izgul. De végül elképesztő dolgot vittünk véghez, egy körrel a vége előtt kijutottunk. Sorozatban harmadszor ott vagyunk az Eb-n. Amikor elvállaltam a válogatott irányítását, sosem gondoltam volna, hogy kétszer egymás után megcsináljuk, ráadásul ezúttal egyenes ágon a csoportból. Köszönet a játékosoknak, a szövetségnek és a stábnak. Ezt a sikert a feleségemnek, a fiamnak és a lányomnak ajánlom, akik mindig támogattak. Hálás vagyok a jó istennek és Magyarországnak”.

Bulgária -Magyarország 2-2 (1-1)
Vaszil Levszki Nemzeti Stadion, Szófia (zárt kapuk mögött)
Gólszerzők: Spas Delev (24.), Kiril Despodov (79.), illetve Ádám Martin (10.), Alex Petkov (90+7 perc, öngól)
Vezette: Daniel Stefanski (Lengyelország)

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?