FRISSÍTVE – A lehető legsúlyosabb büntetést kapta Simona Halep

Fotó: US OpenTöbb mint egy évvel ideiglenes felfüggesztése után, a Nemzetközi Tenisz Integritási Ügynökség (ITIA) kedden közzétette döntését Simona Halep doppingügyében: a konstancai lányt 4 évre eltiltották minden tenisszel kapcsolatos tevékenységtől.

A kétszeres Grand Slam-bajnoknő fellebbezhet a Nemzetközi Sportdönntő Bírósághoz (CAS).

Több mint egy év telt el azóta, hogy Simona Halep utoljára szerepelt WTA-tornán, a 31 éves konstancai lányt 2022. augusztus 29-én, a US Open első fordulójában elszenvedett veresége után tájékoztatták arról Roxadustat nevű tiltott szert találtak a vérmintájában. A teniszezőt felfüggesztették, és több mint egy éve vár az ítéletre.

A londoni székhelyű Sport Resolutions törvényszék kedden a lehető legsúlyosabb büntetést szabta ki Simona Halepre, 4 évre felfüggesztették a tenisztől és minden tenisszel kapcsolatos tevékenységtől.

FRISSÍTÉS: A bíróság szeptember 11-én megerősítette: megállapította, hogy a játékos „szándékosan megsértette” a doppingellenes szabályokat.

A bíróság elfogadta Simona Halep érvelését, miszerint szennyezett étrend-kiegészítőket szedett, de megállapította, hogy a játékos által bevitt mennyiség nem eredményezhette a pozitív mintában azonosított Roxadustat-koncentrációt. A testület elfogadta a biológiai útlevéllel kapcsolatos vádat is, mivel érvelése szerint nem volt oka megkérdőjelezni a három független szakértő egyhangú „határozott véleményét”, miszerint „valószínűleg doppingolás” volt a magyarázat a sportoló biológiai útlevelében kimutatott rendellenességeknek.

„Egy összetett és szigorú eljárást követően üdvözöljük a független bíróság döntését. A bíróságnak mindkét esetben jelentős mennyiségű bizonyítékot kellett figyelembe vennie. Az ITIA a Nemzetközi Doppingellenes Szabályzatnak megfelelően követte a megfelelő eljárást, ahogyan azt minden sportoló esetében teszi, eleget téve a tiszta verseny elvének fenntartására vonatkozó céljának és felelősségének” - idézi az intézmény közleménye Karen Moorhouse vezérigazgatót.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?