Vádol és ellentámadásba lendül Simona Halep

Instagram-bejegyzésben reagált Simona Halep a 4 éves eltiltásról hozott határozatra. A konstancai teniszező alig burkoltan részrehajlással vádolta meg a bíróság által felkért szakértői9 testület tagjait és előrebocsátotta, megfellebbezi a döntést a Nemzetközi Sportdöntőbíróságon.

 „Ma a Nemzetközi Tenisz Feddhetetlenségi Ügynökség (ITIA) bírósága ideiglenes döntést hirdetett az ügyemben. Az elmúlt egy év volt életem legnehezebb mérkőzése, és sajnos a harcom folytatódik. Az életemet a tenisznek szenteltem. Nagyon komolyan veszem a sportágunkat szabályozó szabályokat, és büszke vagyok arra, hogy soha nem használtam tudatosan vagy szándékosan tiltott szert. Nem vagyok hajlandó elfogadni a négyéves eltiltásról szóló határozatot, és a jogi előírásoknak megfelelően megtámadtam azt.

A 126 oldalas határozatban a bíróság helybenhagyta az ITIA által felhozott mindkét vádat - a tiltott szerre vonatkozó pozitív vizelettesztet és a biológiai útlevélprogram megsértését.

Ügyvédeim és én meggyőző bizonyítékokat mutattunk be az ITIA-nak és a bíróságnak a védelmem alátámasztására, és számos jogos kérdést vetettünk fel a levont következtetésekkel kapcsolatban. Bár hálás vagyok, hogy végre döntést hozott a bíróság, számos alaptalan késedelem után, és mivel úgy érzem, mintha több mint egy éve a purgatóriumban élnék, megdöbbentett és rendkívül csalódott vagyok a bíróság döntése miatt.

Hiszek a tiszta sportban, és közel két évtizedes profi teniszezői pályafutásom alatt, több száz versenyen és két megnyert Grand Slam-tornán több mint 200 vér- és vizeletvizsgálatnak vetettem alá magam tiltott szerekre - 2022. augusztus 29-ig mindegyik negatív volt. A 2022-es keménypályás szezon előtt, csapatom és fizioterapeutám ajánlására felülvizsgáltam a táplálékkiegészítőket. Az új étrend-kiegészítőkön felsorolt összetevők egyike sem tartalmazott tiltott anyagot, de most már tudjuk - és a bíróság is egyetértett -, hogy az egyikük Roxadustáttal volt szennyezett. Az első pozitív tesztem után 2023 első feléig szinte hetente teszteltek, minden eredmény negatív volt.

E bizonyítékok ellenére az ITIA csak azután emelt vádat a biológiai útlevél ügyében, hogy szakértői testülete megtudta a személyazonosságomat, ami miatt három szakértőből kettő hirtelen megváltoztatta a véleményét az ITIA javára. Az ITIA kizárólag ezeknek a szakértőknek a véleményére hagyatkozott, akik csak a vérparamétereimet vizsgálták - amelyek több mint 10 éve ugyanabban a tartományban vannak. Ez a szakértői csoport figyelmen kívül hagyta azt a tényt, hogy a vér- vagy vizeletmintáimban soha nem találtak tiltott anyagot, egyetlen kivételtől eltekintve, az augusztus 29-i pozitív Roxadustat-tesztet, amely rendkívül alacsony szinten volt jelen, és amelyet - ha figyelembe vesszük a pozitív teszt előtt három nappal végzett negatív tesztemet - csak a Roxadustatnak való véletlen kitettség okozhatott.

Mélységesen hálás vagyok a családomtól, barátaimtól és a teniszrajongóktól világszerte kapott támogatásért. Továbbra is edzek, és mindent megteszek azért, hogy tisztázzam magam a hamis vádakkal szemben, és visszatérjek a pályára. Szándékomban áll megfellebbezni ezt a döntést a Nemzetközi Sportdöntőbíróságnál, és minden jogorvoslati lehetőséget megragadni a szóban forgó étrend-kiegészítőket gyártó céggel szemben" - írta Simona Halep az Instagramon.

Kapcsolódók

Kimaradt?