Újabb doppingbotrány: a Simona Halep biológiai útlevelével kapcsolatos „rendellenességekről” számolt be az ITIA

A Simona Halep biológiai útlevelével kapcsolatos „rendellenességekről” számolt be pénteken a Nemzetközi Tenisz Integritási Ügynökség (ITIA).

Az AFP francia hírügynökség tájékoztatása értelmében az ITIA megerősítette, hogy a játékjogától tavaly októberben doppingvétség miatt ideiglenesen megfosztott volt világelső teniszező újabb doppinggyanúba keveredett a biológiai útlevelében kimutatott „rendellenességek” miatt.

A Simona Haleptől a tavalyi amerikai nyílt teniszbajnokság alatt levett minta a Roxadustat nevű tiltott szert mutatta ki csekély mennyiségben. Ha vétkesnek mondják ki, négyéves eltiltást kaphat ebben az ügyben.

Fotó: Agerpres

A 31 éves román játékos az Instagram-fiókján péntek este közzétett nyilatkozatában azt mondta, hogy élete „legsötétebb rémálmát” éli, amióta október 7-én bejelentették játékjogának a felfüggesztését. Úgy véli, „meghurcolja” őt az ITIA, és miután szakértők megállapították, hogy egy szennyezett étrend-kiegészítővel került a szervezetébe a tiltott szer, az ITIA most a véradataiban bekövetkezett, állításuk szerint rendellenes módosulást tárt fel. „Három világhírű szakértő is megvizsgálta a véreredményeimet, és világosan kijelentették, hogy a vérem teljesen normális” – fogalmazott Halep.

Az ITIA a Halep biológiai útlevelét átvizsgáló független szakértőkből álló testület értékelésére alapozza az új vádakat.

A biológiai útlevél a sportoló vérének különféle paramétereit követi nyomon és tárolja hosszú távon, így ha azok megváltoznak, az doppingolásra utalhat.

Az ITIA doppingellenes tevékenységekért felelős igazgatója, Nicole Sapstead rámutatott, tisztában vannak azzal, hogy az új bejelentés tovább bonyolítja az amúgy is nagy nyilvánosságot kapott ügyet. „Nem lenne helyénvaló, ha részleteket közölnénk az ügy lezárulta előtt, de folytatjuk a párbeszédet a Sport Resolutions független ügynökséggel, valamint Simona Halep képviselőivel” – tette hozzá Sapstead.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?