Simona Halep kiborult doppingügyének folyamatos halasztása miatt

Simona Halep játékjogát tavaly függesztették fel, miután az amerikai nyílt teniszbajnokság alatt levett minta a Roxadustat nevű tiltott szert mutatta ki a szervezetében. Ha vétkesnek találják, négyéves eltiltást kaphat, döntés azonban még nem született az ügyében, meghallgatását többször is elhalasztották, legutóbb május 28-ára.

 
 
 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Simona Halep (@simonahalep) által megosztott bejegyzés

A volt világelső hétfőn azt írta az egyik közösségi oldalra, hogy megdöbbentette az újabb halasztási szándék, és ismét csalódott az ITIA hozzáállásában. Hozzátette, miközben a szervezetet képviselő Nicole Sapstead néhány nappal ezelőtt még azt nyilatkozta, hogy igyekeznek „empatikusan, hatékonyan és korrekt módon eljárni a Simona Halep-ügyben”, most harmadszorra is kérték a bíróságtól meghallgatásának elhalasztását. „Mikor lesz már vége ennek? Ismét ezt kérdezem. Jogom van a mielőbbi meghallgatáshoz, de ezzel az eljárásukkal megtagadják ezt tőlem” – fogalmazott.

A Nemzetközi Tenisz Integritási Ügynökség pénteken megerősítette, hogy Simona Halep újabb doppinggyanúba keveredett a biológiai útlevelében kimutatott „rendellenességek” miatt. Mint közölték, ez az ügy független a 2022 augusztusában leadott mintájától.

Az Express brit napilapnak nyilatkozva a szervezet képviselői kedden azt mondták, azért kértek halasztást a bíróságtól, hogy egy meghallgatást tartsanak mindkét doppingvád ügyében, és mindkét félnek legyen ideje a felkészülésre.

A 31 éves román teniszező az Instagram-oldalán péntek este közölte, hogy élete „legsötétebb rémálmát” éli, amióta október 7-én bejelentették játékjogának a felfüggesztését. Úgy véli, „meghurcolja” őt az ITIA, és miután szakértők megállapították, hogy egy szennyezett étrend-kiegészítővel került a szervezetébe a tiltott szer, az ITIA most a véradataiban bekövetkezett, állításuk szerint rendellenes módosulást tárt fel. „Három világhírű szakértő is megvizsgálta a véreredményeimet, és világosan kijelentették, hogy a vérem teljesen normális” – fogalmazott Halep.

Az ITIA a Halep biológiai útlevelét átvizsgáló független szakértőkből álló testület értékelésére alapozza az új vádakat. A biológiai útlevél a sportoló vérének különféle paramétereit követi nyomon és tárolja hosszú távon, így ha azok megváltoznak, az doppingolásra utalhat.

Az ITIA doppingellenes tevékenységekért felelős igazgatója, Nicole Sapstead rámutatott, tisztában vannak azzal, hogy az új bejelentés tovább bonyolítja az amúgy is nagy nyilvánosságot kapott ügyet. „Nem lenne helyénvaló, ha részleteket közölnénk az ügy lezárulta előtt, de folytatjuk a párbeszédet a Sport Resolutions független ügynökséggel, valamint Simona Halep képviselőivel” – tette hozzá Sapstead. 

Kapcsolódók

Kimaradt?