Döntött a NOB az orosz és fehérorosz sportolók ötkarikás részvételéről

A jövő évi párizsi nyári olimpiai játékok egyéni versenyeire kvótát szerző orosz és fehérorosz sportolók is részt vehetnek a seregszemlén, de kizárólag semleges színekben indulhatnak el és csakis akkor, ha nem támogatják Oroszországot az Ukrajna elleni háborúban – jelentette be pénteki közleményében a végrehajtó bizottsága döntését a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB).

Fotó: a párizsi olimpia Facebook-oldala

A testület tájékoztatása alapján rendkívül korlátozott azoknak a sportolóknak a száma, akik átjutnak majd kvalifikációs rendszeren és utána meghívást kapnak a franciaországi seregszemlére a NOB-tól. Világszinten 4600 sportoló váltott jegyet a nyári csúcseseményre, de közülük eddig csak nyolc sportolónak van orosz, háromnap pedig fehérorosz útlevele, miközben Ukrajna eddig már több mint hatvan kvótánál tart.

A korlátolt kvalifikációs lehetőségek mellett a részvételüknek is szigorú feltétele lesz. Csapatversenyben nem szerepelhetnek, ugyanakkor egyéniben sem képviselhetik országukat, hanem semleges zászló alatt kell pályára lépniük. Érvényben maradt tehát a korábban kirótt szankció, amelynek értelmében nem viselhetik hazájuk színeit és természetesen a himnuszaikat sem játsszák majd le a tornán. Azok a sportolók, akik aktívan támogatják Oroszországot az Ukrajna elleni háborúban nem vehetnek részt a versenyen, és ez vonatkozik a sportolók szakmai stábjára is. Hasonlóképp nem szerepelhetnek az olimpiai játékokon, még semleges színekben sem azok az orosz vagy fehérorosz sportolók, amelyek szerződéses viszonyban állnak országaik honvédelmi és nemzetbiztonsági hatóságaival.

Emlékezetes, hogy a NOB októberben felfüggesztette az Orosz Olimpiai Bizottságot (ROC), ugyanakkor újfent hangsúlyozták, hogy nem szeretnék pusztán útlevelük miatt büntetni az orosz és fehérorosz sportolókat, így biztosítani akarják a semleges, egyéni részvételt.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?