A romániai átlagbér négyszerese egy belépő ára a párizsi olimpia megnyitójára

Az atlétikai vesenyekre szóló jegyek ára 680 eurónál kezdődik, az úszás olcsóbb, csak 500 euró, írja a Világgazdaság.

Franciaországban széles körben váltott ki elégedetlenkedést a 2024-es olimpiai játékok megrendezése, de ekkor a köztársasági elnök azzal igyekezett nyugtatni a kedélyeket, hogy az esemény egy közösségi program lesz, amely minden érdeklődő számára elérhető szórakozást nyújt. Nemrég azonban nyilvánosságra kerültek a megnyitóünnepségre kapható jegyek árai, és a „nép olimpiája” kifejezés egészen átértelmeződött.Fotó: Facebook/Paris 2024

A Szajna rakpartján ugyanis a vízi sportolók július 26-i felvonulására kapható belépők a teljes kínálat legolcsóbb darabjai. Egy ilyen ülőhely ára 2700 euróba kerül, ami kérdésessé teszi, hogy az alacsonyabb jövedelemmel rendelkezők hogyan is tekinthetik majd meg a ceremóniát. Korábban francia illetékesek azt állították, hogy a több kilométeres felvonulást egyes pontokról még ingyen is lehet majd látni. A jegyárak megjelenése viszont tovább szította a feszültséget Párizsban.

A felháborodott tömegek élére a radikális baloldali pártvezér, Alexis Corbiere állt, aki rámutatott, hogy a 2700 euró több mint kétszerese a francia havi minimálbérnek. A bolygó leggazdagabb emberei közé kell tartoznod, ha részt akarsz venni a 2024-es olimpiai játékokon– írta Twitteren Corbiere. Romániában a valós nettó átlagbér 680 euró körül van, a nyitóünnepségre való belépő ára ennek kb. a négyszerese.

Az olimpia szervezőit sok támadás éri, amiért nem biztosítanak elég olcsó jegyet a játékokra. Februárban és márciusban már elkelt 3,25 millió belépő, a múlt héten megnyílt értékesítési ablakban pedig további 1,5 milliót hirdettek meg. Ezek közül az atlétikai számokra 680 eurótól lehet bejutni, az úszásra 500 eurótól, a tornára pedig 480 eurótól.

A rendezők azt mondják, voltak olcsóbb tikettek is a rendszerben, de azokat az értékesítés megnyílásakor azonnal elkapkodták. Állításuk szerint a 1,5 millió jegy értékesítésére 4 millió vásárló jutott.

Kapcsolódók

Kimaradt?