Ő a moldvai csángómagyarok egyetlen olimpiai bajnoka

Talán kevesen tudnak róla, ám a moldvai csángómagyar közösség is büszkélkedhet olimpiai bajnokkal. A Bákó megyei Lujzikalagorban (Luizi-Călugăra) született Horváth Ilona az 1984-es Los Angeles-i olimpián evezésben, kormányos nélküli kettes hajóban lett aranyérmes társával, Rodica Arbaval.

Nem mindennapos dolog, hogy egy, a XX. század közepén született csángómagyar fiatal a professzionális sportot válassza életpályául. Horváth Ilona (hivatalosan Elena Oprea-Horvat) pontosan ezt tette. A figyelemre méltó pályafutásra Becze Zoltán csíkszeredai újságíró hívta fel szerkesztőségünk figyelmét az Erdélyi székelyek és magyarok a nyári olimpiai játékokon című kötetének bemutatója alkalmából.

A szerző 1990-től kezdte feldolgozni a székelyföldi és erdélyi magyar olimpikonok élettörténetét, kutatásai során számos különleges élettörténetet sikerült feltárnia. Ilyen a csángó származású Horváth Ilona sorsa is, aki 1984-ben, a Los Angeles-i nyári olimpián Rodica Arbaval párban nyerte meg a kormányos nélküli kettes hajók 1000 méteres távját.

Horváth Ilona 1958-ban született a Bákó közelében található, túlnyomórészt római katolikus vallású csángómagyarok lakta községben, Lujzikalagorban. Becze Zoltán kutatásai szerint a tehetséges sportolónő a Bukaresti Steaua csapatánál bontakozott ki. Országos bajnoki címet szerzett, majd tartalékként részt vehetett az 1980-as moszkvai olimpián. Világbajnokságokon több számban is kiemelkedő eredményeket ért el: 1981-ben kormányos nélküli négyesben, 1982-ben pedig kormányos négyesben szerzett bronzérmet, majd 1983-ban szintén kormányos nélküli négyesben az ezüstéremig jutott.

Ezt követően, a szocialista országos által javarészt bojkottált Los Angeles-i nyári játékokon Rodica Albaval párban, rajt-cél győzelmet aratva nyerte meg a kormányos nélküli kétpárevezősök 1000 méteres versenyét. Becze Zoltán kiemelte: ezt megelőzően a román sport nem rendelkezett olimpiai éremmel evezős sportokban.

A Román Olimpiai és Sportbizottság (COSR) adatbázisa szerint Horváth Ilona a bukaresti Viitorul Sports Clubban kezdte pályafutását, majd átigazolt a Bukaresti Steauához. Kétpárevezősként 10 országos bajnoki címet szerzett, az olimpiai győzelme után pedig 1985-ben világbajnoki aranyérmet is nyert. Ugyanebben az évben Romániában az év sportolójának (“Cel mai bun sportiv al anului”) választották.

A csángó olimpiai bajnokra emlékeznek szülőfalujában is. Mint azt a Maszol érdeklődésre Petres László, évek óta a faluban élő magyar nyelvet oktató pedagógus elmondta: Lujzikalagorban számon tartják Horváth Ilona olimpiai sikerét. „A legnagyobb természetességgel beszélnek róla, hogy igen, itt született az olimpikon Horváth Ilona” – jegyezte meg a pedagógus. Ilona kapcsolata szülőfalujával egyébként nem szoros, már fiatalon Bukarestbe került és a mai napig is ott él. Szülei elhunytak, két húga viszont azóta is Lujzikalagorban él, tudtuk meg. Az egyik testvérének a fia a falu jelenlegi polgármestere – tette hozzá Petres László. Reményeink szerint a jövőben a család segítségével felvesszük a kapcsolatot Horváth Ilonával.

(Borítókép: Horváth Ilona (jobbra) és Rodica Arba | Fotó: archív)

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?