Könyvbemutató az Olimpia jegyében

Székelyföldi és erdélyi magyar olimpikonokról szól Becze Zoltán csíkszeredai újságíró legújabb kötete, amelyet csütörtökön mutattak be Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusán.

Csíkszeredában mutatták be Becze Zoltán újságíró, dokumentumfilmes legújabb kötetét, amely erdélyi és székelyföldi származású, nyári olimpiai játékokon szereplő sportolókat mutat be. Az első után nyolc évvel megjelenő bővített, második kiadásban színes és szívszorító élettörténetek elevenednek meg az olvasók előtt, amelyek által megismerhetjük Székelyföld és Erdély olimpikonjait és bajnokait. A Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátuson megszervezett eseményen Becze Zoltán beszélgetőtársa Szucher Ervin újságíró volt.

Az érdekes beszélgetés során kiderült: három olyan sportolót tarthatunk számon, akik a mai Hargita megye területén születtek és aranyérmet nyertek a nyári olimpiai játékokon. A sort Keresztes Lajos nyitotta. A parajdi születésű, félelmetes erejéről híres sportoló 1928-ban, Amszterdamban állhatott az olimpiai dobogó legfelső fokára, a sikert választott hazája, Magyarország színeiben érte el.

A Korondon született Lőrincz Márton szintén birkózásban érte el a legnagyobb sikereit, szintén magyar színekben lett olimpiai bajnok 1936-ban Berlinben. A kalandos életutat bejáró sportember 57 évesen hunyt el Argentínában, Buenos Airesben helyezték végső nyugalomra. Az olimpiai felkészülésének magyarországi helyszínén, Szentesen teret, Korondon sportcsarnokot neveztek el róla.

Szintén Magyarország színeiben lett bajnok a gyergyószentmiklósi származású Molnár Endre, aki vízilabdakapusként 189 alkalommal szerepelt a magyar válogatottban. Molnár nyári olimpiákon négy, a világbajnokságokon három és az Európa-bajnokságokon két érmet szerzett, 1976-ban, Montrealban lehetett olimpiai győztes csapat tagja. Szülővárosa 2006-ban Pro Urbe díjjal ismerte el pályafutását.

A kötet összeállításakor a szerző igyekezett azokat a sportolókat bemutatni, akik vállalták székely, magyar származásukat. Mint Becze Zoltán elmondta: néhányan éppen emiatt maradtak ki a kötetből, mások esetében pedig az olimpiákon használt román helyett nyomozni kellett a magyar nevet. Volt olyan, akiről csak hosszú évek kutatása nyomán derült ki, hogy rendelkezik magyar gyökerekkel, identitással. A szerző kutatásai az 1990-es évekre nyúlnak vissza, dokumentumok, bírói lapok, adatbázisok feldolgozásával azonosította be a kötetben szereplő sportolókat. Munkája során előbb a győzteseket, majd az érmeseket, végül az olimpikonokat vette sorra. Mint Becze Zoltán megjegyezte, számára Lőrincz Márton élettörténete volt a legérdekesebb. A sportolót Buenos Airesben a város költségén temették el, olimpiai aranyérme sorsáról semmit nem lehet tudni.

A könyvbemutató alkalmával két kisfilmet is láthatott a közönség: a székelyföldi aranyérmes olimpikonokról szóló mellett a Novák Károly Eduárd, paralimpiai bajnok kerékpározóról készült is nagy sikert aratott.

Becze Zoltán rendező, operatőr. 1962. január 22-én született Csíkszeredában értelmiségi szülők gyermekeként. 1980-ban érettségizett a csíkszeredai Főgimnázium matematika-fizika osztályában. További tanulmányok: 1986 – mérnöki diploma (Brassó), 1991 – tanári diploma (Brassó), 1995 – külkereskedelmi közgazdász diploma (Gödöllő), 2000 – média (Debrecen). Három egyetemen és két középiskolában tanított. Megjelent 4 könyve, 12 dokumentumfilmje, 23 díjat kapott négy nemzetközi filmfesztiválon. 25 évig volt a Duna TV és az MTVA tudósítója. Díjai: MÚRE-díjak (2), valamint a Magyar Olimpiai Akadémia különdíja.

(Borítókép: Becze Zoltán és Szucher Ervin | A szerző felvétele)

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?