Olimpia: rajt egy évvel később, hazai győzelemmel – érdekességek az evezős versenyszámról

A házigazda Japán softball-válogatottjának Ausztrália elleni győzelmével szerdán – két nappal a hivatalos megnyitó előtt és egy évvel az eredetileg kitűzött időpont után – megkezdődtek a tokiói olimpia versenyei.

A hazai csapat 8–1-re nyert a női torna első fordulójában, Fukusimában. Bár a stadion 30 ezer fő befogadására alkalmas, a meccset a koronavírus-járvány miatt hozott intézkedések következtében mindössze 50 néző – tisztségviselők, médiamunkások – előtt bonyolították le.

Softballban tulajdonképpen a japánok a címvédők, miután legutóbb, 2008-ban ők diadalmaskodtak. A sportág – amely a baseball női változata – 2012-ben és 2016-ban nem szerepelt a programban.Japán győzelemmel tért vissza a softball a játékokra | Fotó: Olympics Twitter-csatorna

Szerdán összesen három softball- és hat női futballmérkőzést rendeznek az ötkarikás játékokon. Utóbbi tornán máris egy rangadóra kerül sor, a G-csoportban a világbajnok amerikaiak azokkal a svédekkel csapnak össze, akiktől 2016-ban, Rióban kikaptak a negyeddöntőben.

A tokiói olimpiát eredetileg 2020 nyarán rendezték volna – az elnevezés maradt is Tokió 2020 –, de a pandémia miatt egy évvel elhalasztották.

Érdekességek az evezős versenyszámról

Már a megnyitó előtt, pénteken reggel elkezdődnek az evezősök küzdelmei a tokiói olimpián, s ebből az alkalomból a játékok sajtószolgálata érdekes, magyarokat és románokat is érintő összeállítást közölt a sportágról.

  • 28 000 – ennyi métert húznak le a résztvevők a 14 szám döntőjében
  • 1900 – az evezés ekkor, Párizsban szerepelt először az ötkarikás játékok programjában
  • 89 – a csúcstartó Egyesült Államok versenyzői ennyi érmet szereztek eddig (33 aranyat, 32 ezüstöt, 24 bronzot)
  • 33 – az egykori NDK és az Egyesült Államok sportolói társbérletben tartják az elsőségekre vonatkozó rekordot
  • 12 – az amerikai egységek ennyi alkalommal nyerték meg a férfi nyolcast az olimpiákon. A számokat külön tekintve ez is rekord.
  • 8 – a román Elisabeta Lipa nyolc olimpiai érmet gyűjtött, öt aranyat, két ezüstöt és egy bronzot, ezzel csúcstartó a sportágban
  • 5 – az aranyak számát tekintve a szintén román Georgeta Andrunache, a brit Steve Redgrave és Lipa tartja a rekordot
  • 5 – Redgrave (1984–2000) egyike annak a három férfi sportolónak, aki öt egymást követő alkalommal aranyérmet szerzett olimpián, a másik kettő a két magyar vívó, Gerevich Aladár (1932–1960) – aki sorozatban hat olimpián állhatott a dobogó legfelső fokára – és Kovács Pál (1936–1960)
  • 3 – a holland Hermanus Brockmann az egyetlen evezős, aki kettőnél több érmet szerzett egyetlen olimpián: 1900-ban egy-egy aranyat, ezüstöt és bronzot nyert
  • 1 – Pétervári-Molnár Bendegúz személyében ennyi sportoló képviseli Magyarországot a tokiói evezős versenyen
16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?