Lettország megvonta a támogatást az oroszokkal és fehéroroszokkal együtt versenyző sportolóitól

A Lett Olimpiai Bizottság (LOK) megvonta az állami támogatást öt sportolótól, akik olyan versenyeken indultak, amelyen oroszok és fehéroroszok is részt vettek.

Fotó: olympics.orgAz olimpiai hírekre és sportágakra szakosodott insidethegames.biz portál pénteki beszámolója szerint Karlis Lejnieks, a LOK főtitkára megerősítette, hogy - többek között - a 2017-ben Roland Garros-győztes teniszező, Jelena Ostapenko, és két profi országúti kerékpáros, Toms Skujin, valamint Kristas Neiland ettől a hónaptól nem részesül támogatásban. A sportolók abban az esetben kaphatják vissza pénzüket, ha a belügyminisztériummal és az ügyben illetékes szervezetekkel történő tárgyalásokon ezt jóváhagyják. „Az határozottan nem jó megoldás, hogy a kormány a saját sportolóit támadja” – mondta Kristas Neiland. Az Israel-Premier Tech bringása hozzátette, hogy nem a versenyzőket, hanem a sportszervezeteket kellene felelősségre vonni, mivel csapata a munkaadója, és a versenyzéssel „keresi a kenyerét”, így nincs választási lehetősége.

A parlament korábban a lett csapatokat is eltiltotta azoktól a tornáktól, amelyen oroszok és fehéroroszok is részt vesznek.

Lettország múlt hónapban bojkottal fenyegette a Nemzetközi Olimpiai Bizottságot, amikor a szervezet nyilvánosságra hozta: keresi a lehetőséget, hogy az orosz és fehérorosz sportolók semleges státusban részt vehessenek a párizsi olimpián.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?