Semlegesként engednék vissza az orosz és fehérorosz sportolókat a nemzetközi versenyekre

Az orosz és a fehérorosz sportolókat az Ukrajna elleni orosz invázió megindulását követően tiltották ki a nemzetközi porondról.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) azt javasolja, hogy – semlegesként – engedjék vissza az orosz és fehérorosz sportolókat a nemzetközi versenyekre. Ezt a NOB végrehajtó bizottságának keddi ülése után közölték. A NOB svájci székhelye | Fotó: Wikipedia

A semlegesség azt jelenti, hogy a sportolók nem használhatják nemzeti szimbólumaikat, ha győznek, nem játsszák le nekik a himnuszukat. A két ország azon versenyzőit, akiknek bármilyen katonai kötődésük van, továbbra is kizárják a viadalokról. 

Az orosz és a fehérorosz sportolók – a legtöbb sportágban – azóta nem szerepelhetnek a nemzetközi porondon, hogy Oroszország Fehéroroszország támogatásával tavaly februárban háborút indított Ukrajna ellen.

A NOB korábban arra tett javaslatot, hogy Oroszország és Fehéroroszország sportolóit visszaengedjék a sporteseményekre. A szervezet azonban azt is kiemelte, kizárólag a sportági szövetségek engedélyével, a doppingellenes szabályok betartása mellett, semleges színekben versenyezhetnének a két ország azon sportolói, akik nem támogatják nyíltan az ukrajnai háborút. Volodimir Klicsko korábbi nehézsúlyú profi világbajnok ökölvívó lebombázott házak mellől üzent Thomas Bach NOB-elnöknek, az oroszok és a fehéroroszok visszaengedése ellen tiltakozva.

A videóüzenetben azt is elmondta, hogy szerinte az oroszok a civilek ellen elkövetett bűncselekmények olimpiai bajnokai, ezért semmilyen körülmények között sem szabadna engedni, hogy visszatérjenek a sporteseményekre.

Kapcsolódók

Kimaradt?