Aurescu: nem maradhatnak büntetlenül az Oroszország által elkövetett háborús bűncselekmények

Az Oroszország Ukrajna elleni illegális háborúja során elkövetett nemzetközi bűncselekmények nem maradhatnak büntetlenül – jelentette ki pénteken Bogdan Aurescu román külügyminiszter.

„Nem maradhatnak büntetlenül az Oroszország Ukrajna elleni illegális háborúja során elkövetett nemzetközi bűncselekmények. Románia teljes mértékben támogatja a Nemzetközi Büntetőbíróság munkáját és erőfeszítéseit. Igazság nélkül nincs béke” – írta Twitter-bejegyzésében a román diplomácia vezetője.

Fotó: Agerpres

Mint ismert, a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) elfogatóparancsot adott ki pénteken Vlagyimir Putyin orosz elnök ellen háborús bűncselekményekért viselt feltételezett felelőssége miatt – számolt be a Reuters és az AFP. Az ICC szerint megalapozott a gyanú, hogy Putyin személyesen felelős ukrán gyermekek jogellenes deportálásáért és átszállításáért Oroszországba.

Oroszország  azonban nem ismeri el a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) joghatóságát, ezért jogi értelemben is semmisnek tekinti a Vlagyimir Putyin orosz elnök és Marija Lvova-Belova gyermekjogi ombudsman „letartóztatását” elrendelő határozatát.

Ezt Marija Zaharova külügyi szóvivő közölte pénteken a Telegram-csatornáján. „Oroszország nem részese a Nemzetközi Büntetőbíróság Római Statútumának, és nem is terheli semmilyen kötelezettség. Oroszország nem működik együtt ezzel a szervvel, és a Nemzetközi Büntetőbíróságtól származó esetleges letartóztatási »előírások« jogilag semmisek lesznek számunkra” – hangsúlyozta az orosz külügyi szóvivő.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
banner_fX8C1fFi_KUK_Webbanner_300x250_ANIM_UJ.gif
banner_yJD1hpjB_KUK_Webbanner_970x250_ANIM_UJ.gif
banner_fZuguXC4_KUK_Webbanner_728x90_ANIM_UJ.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?