Vad toborzásba kezdett a Wagner-csoport

Alapítójának állítása szerint napi 500-800 fővel gyarapodik az orosz zsoldossereg létszáma, írja a Világgazdaság.

Habár messze nem felhőtlen Vlagyimir Putyin elnök és a Wagner-csoport alapítója, Jevgenyij Prigozsin viszonya, a zsoldossereg felpörgeti a toborzását, és május közepére 30 ezerrel akarja növelni a létszámot.Fotó: Agerpres/EPA

A Wagner-csoportot a Putyinhoz ezer szállal kötődő Prigozsin alapította, aki a háború után bevezetett nyugati szankciók által sújtott oligarchák közé tartozik. Számos alkalommal bírálta az orosz hadi főnököket, mert szerinte aláássák a tevékenységüket. Most azonban a Telegramra feltöltött hangüzenetében kijelentette, hogy a 42 orosz városban létrehozott Wagner-toborzóközpontok napi 500-800 embert vesznek fel, és május közepére 30 ezerrel nőhet a létszám – az adatokat nem támasztotta alá semmivel, és a számok távolról nem is hitelesíthetőek.

Mindeközben a vele változékony viszonyban álló Putyin aláírta azt a törvényt, amely megtiltja az önkéntesek és zsoldosok „hiteltelenítését”. Eszerint bárki, aki kritizálja őket – beleértve a Wagner-csoport tagjait –, az akár ötéves börtönbüntetésre, illetve 300 ezer rubeles pénzbírságra is ítélhető.

Aki kockáztatja az életét, hogy garantálja országunk és polgáraink biztonságát, mostantól védve lesz a hazugságoktól és provokációktól – mondta Vjacseszlav Vologyin, az orosz parlamenti alsóház, a Duma elnöke.

Kapcsolódók

Kimaradt?