„Túlszárnyalták az elvárásokat” – elégedett visszhangok a rövidpályás úszó-Eb-t követően

Nem szereztek ugyan aranyérmet, de úgy a magyarországi, mint a romániai küldöttség teljesítményét dicsérték a szakemberek az Otopeni-ben rendezett rövidpályás úszó-Európa-bajnokságot követően.

A magyarok két ezüst- és három bronzéremmel az összesített éremtáblázat 12. helyén zártak, míg a házigazda Románia két bronzéremmel a 17. helyen végzett. Az élen amúgy a britek 9 arany-, 8- ezüst- és 6 ezüstéremmel előzték meg az olaszokat (7-12-3) és a franciákat (7-10-6).

Fotó: Román Úszószövetség

Emlékezetes, hogy magyar színekben Szabó Szebasztián 50 méter gyorson és 50 pillangón lett a második, Késely Ajna 800 és 1500 gyorson bronzérmet szerzett, míg Márton Richárd 200 m pillén csapott harmadikként a fináléba. A Magyar Úszószövetség hivatalos honlapja alapján 2002 óta mindössze egyszer, 2008-ban fordult elő, hogy aranyérem nélkül maradt a csapatuk, de mint arra Sós Csaba szövetségi kapitány az M4Sportnak nyilatkozva emlékeztetett: a sportolók már a jövő évi nagypályás világbajnokságra, a nyári Eb-re és az olimpiai játékokra összpontosítanak, így elégedett azzal, ahogyan úszóik szerepeltek a romániai kontinensviadalon. „Ráadásul ez majdnem a B-válogatottunk. Látható, hogy sokaknak probléma, hogy itt háromszor kell leúszniuk a számot” – mondta, hozzátéve ugyanakkor a fiatal úszóik viszont „kifejezetten jól teljesítettek”.

Románia sem szerzett aranyérmet, bár tény, hogy a fiatal klasszis David Popovoci bevallása szerint is jobban szeret nagymedencében úszni, és ahogyan mások úgy már ő is a jövő évi párizsi olimpiára összpontosít. Emlékezetes, hogy 200 méter gyorson lemaradt a dobogóról és csak a negyedik lett, ugyanakkor 100-on felállhatott a dobogó harmadik fokára. A 19 éves világbajnok eredménye mellett kiemelendő Andrei Ungur 100 méter háton elért harmadik helyezése. Mindezek tökrében, Camelia Potec, a román úszószövetség elnöke szerint a hazai sportolók túlszárnyalták az elvárásokat, hiszen összesen nyolc döntőben voltak érdekeltek, két érmet szereztek ráadásul a többségük egyéni legjobbját úszta az otopeni-i medencében. „Ez bizakodóvá tesz minket a 2028-as olimpiai játékokra nézve” – mondta. Hozzátette: a szervezéssel kapcsolatban is pozitív visszajelzéseket kaptak a részvevőktől.

A kontinensviadal vasárnapi zárónapján amúgy egy 15 éves világcsúcs is megdőlt: 800 méter gyorson Daniel Wiffen írt történelmet, amikor 7 perc 20 másodperc és 46 századdal megnyerte a finálét. Az ír Grant Hacket 2008 júliusában jegyzett rekordját adta át a múltnak.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?