David Popovici kihagyja a jövő évi világbajnokságot

A hazai rendezésű, rövidpályás úszó-Európa-bajnokságon még megmártózik a medencében, de a jövő februári, dohai világbajnokságot kihagyja David Popovici.

Ezt a 19 éves klasszis edzője, Adrian Rădulescu jelentette be hétfőn az Agerpresnek. A szakvezető azt mondta, hogy az sportoló amiatt döntött így, hogy felkészülhessen a jövő évi, párizsi nyári olimpiára.

Fotó: Román Úszószövetség/Facebook

A dohai úszó-vb-t, mint ismeretes, eredetileg 2003. novemberében rendezték volna meg, de a fukuokai seregszemle egy éves halasztása miatt jövő évre napolták. Most először rendeznek majd vb-t olimpiai esztendőben, ráadásul úgy, hogy a párizsi csúcsesemény mindössze öt hónappal később lesz. „Elviekben már végleges a döntés, hogy nem megy Dohába, hogy az olimpiára csúcsformába kerülhessen” – mondta a szakember. Emlékezetes, hogy Popovoci a tokiói ötkarikás játékokon, 2021-ben, mindössze 16 évesen a negyedik helyen végzett 200 méter gyorson, míg 100 gyorson a hetedik lett.

Popovici edzője azt mondta, hogy a kétszeres világbajnok úszó jelenleg Bukarestben edz, hogy közben egyetemi tanulmányait is elkezdhesse. „A héten egy kisebb svájci versenyen veszünk részt. Ez szintfelmérés lesz. Azt követően november 9-12-én lesz a rövidpályás országos bajnokság, majd december 5-10-én Otopeniben a rövidpályás Európa-bajnokság. Lehet, hogy még egy másik versenyen is részt veszünk, de arról még nem döntöttünk” – tájékoztatott a szakvezető.

A rövidpályás versenyeken Popovici eddig egy világbajnoki ezüstérmet nyert 200 méteren Melbourne-ben (2022-ben), a 2021-es kazanyi Eb-t ugyanakkor megnyerte 200 gyorson. Edzője szerint a hazai rendezésű viadalt is dobogós helyen akarja zárni, de arról majd csak később dönt, hogy hány, illetve mely számokban csobban majd a medencében.

Emlékezetes, hogy az idei fukuokai vb-n Popovicinak nem sikerült megvédenie vb-címeit 100 és 200 méter gyorson, mindössze egy hatodik, illetve egy negyedik helyezéssel zárult számára a viadal. „Levontuk a következtetéseket: jobban fel kell készülnünk. A szezon most rövidebb volt, és Davidnak egyéb prioritásai is voltak” – mondta az edző, utalva arra, hogy az úszóklasszisnak érettségi vizsgára is kellett készülnie.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?