SwimSwam: David Popovici lett az év legjobb férfi úszója

David Popovici román sportolót nyilvánította a világ legjobb 2022-es évi férfi úszójának a tekintélyes Swimswam.com szakportál.

"'Ebben az olimpia utáni évben sok új versenyző jutott el a férfi úszósport csúcsára. Hét úszó egyéni világrekordot döntött, nyolc pedig többszörös világbajnoki címet szerzett egyéni versenyszámokban az úszó-világbajnokságon. De egyik úszó teljesítménye sem rázta meg annyira az úszóvilágot, mint a szenzációs tinédzser, David Popovici" - olvasható az indoklásban.

A "Swammy-díjakat" általában a statisztikák, például az aranyérmek vagy a megdöntött világrekordok száma alapján osztja a szakportál. Indoklásuk szerint idén Popovici ugyanannyi világrekordot döntött, mint további hét sportoló, és ugyanannyi érmet nyert az egyéni olimpiai medencés versenyszámokban, mint olyan úszók, mint Milák Kristóf és Leon Marchand, a teljesítménye mégis figyelemreméltóbb volt a többieknél. "2021-ben, mindössze 16 évesen Popovici a gyorsaságával keltette fel magára a figyelmet: 47,30 másodperces ifjúsági világrekordot állított fel 100 méteres gyorsúszásban, és mindössze két századmásodperccel maradt le az olimpiai éremről 200 méteres gyorsúszásban. Ki gondolta volna, hogy (...) egy év elteltével és 46,86 másodperc alatt ússza a 100 métert 1 perc 42,97 másodperc alatt a 200 métert?" - tette fel a kérdést a szakportál.

Popovici formájának csúcsát a 2022-es Európa-bajnokságon érte el, amikor a brazil Cesar Cielo világrekordját (46,91 mp) megdöntötte a 100 méteres gyorsúszásban 46,86 másodperces idővel. Ezután 1 perc 42,92 másodperces időt úszott 200 méteres gyorsúszásban, ezzel Paul Biedermann és Michael Phelps után ő lett a harmadik úszó, aki 1 perc 43 másodperces időnél gyorsabb volt. "Popovici fejlődésével úgy tűnik, hogy Biedermann világrekordja (1 perc 42 másodperc) nem sokáig lesz érinthetetlen" - állapította meg a Swimswam.com.

A portál szerint Popovici mellett szólt a figyelemre méltó következetessége is. A 100 és 200 méteres gyorsúszást minden jelentősebb nemzetközi versenyen megnyerte, amelyen indult, így a felnőtt és az ifjúsági világ-, illetve Európa-bajnokságot is. Mindkét számban világelsőségét azzal alapozta meg, hogy 2022-ben a 100 méteres gyorsúszásban a hét legjobb időt érte el (16-szor maradt 48 másodperc alatt), a 200 méteres gyorsúszásban pedig a három legjobb időt úszta. "Michael Phelps és Ian Thorpe óta nem volt az úszóvilágnak a Popovici-éhoz hasonló képességű fiatal sportolója" - mutatott rá a Swimswam.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?