Eb-csúccsal jutott az elődöntőbe David Popovici, aranyérmes a magyar férfi gyorsváltó

A római vizes Európa-bajnokságon David Popovici pénteken a legjobb idővel és új Eb-csúccsal jutott be a 100 méteres gyorsúszás elődöntőjébe. A 4x200 méteres magyar férfi gyorsváltó országos csúccsal aranyérmet első lett, s egyben megszerezte a magyar úszósport történetének 100. aranyérmét a kontinensviadalokon.

David Popovici hozta a formáját | Fotó: AgerpresA kétszeres világbajnok román klasszis 47.20 másodperces kontinentális rekorddal nyerte meg a nyolcadik előfutamot, megelőzve az összesítésben második, illetve harmadik helyen végzett olaszokat, Alessandro Miressét és Lorenzo Zazzerit. Popovici az orosz Kliment Kolesznyikov 2021-ben Budapesten felállított 47.31 másodperces Eb-csúcsát döntötte meg.

A román versenyzők közül George Stoica Constantin a 37., Patrick Dinu az 53., Mihai Gergely az 58. idővel zárta az előfutamokat, amelyekből az első 16 versenyző jutott az elődöntőbe. 50 méter pillangón Victoriţa Alexandra Bogdăneci a 32. idővel zárt, így ő sem jutott be az elődöntőbe. Romániát 11 tagú küldöttség képviseli a római Európa-bajnokságon.

A férfi 100 méteres gyorsúszás elődöntői pénteken 19 óra 42 perctől kezdődnek, a Román Televízió élőben közvetíti. A 17 éves úszófenomén, a Budapesten idén 100 és 200 méterese gyorsúszásban is világbajnok Popovici Rómában is rajtkőre áll 200 és 400 méteren is.

A férfi 4x200 méteres gyorsváltóé a 100. magyar arany, harmadik lett a női váltó

A Németh Nándor, Márton Richárd, Holló Balázs, Milák Kristóf összeállítású 4x200 méteres magyar férfi gyorsváltó országos csúccsal aranyérmet nyert a római úszó Európa-bajnokság csütörtöki nyitónapján. Ez a magyar úszósport történetének 100. aranyérme a kontinensviadalokon. A 2017-es indianapolisi junior világbajnokságon aranyérmes együttes júniusban a Duna Arénában rendezett világbajnokságra „állt újra össze”, akkor 7:06.27 perces országos csúccsal lett ötödik, most ebből közel egy másodpercet faragva, 7:05.38 perccel zárt az élen.Az aranyérmes 4x200-as magyar férfi váltó | Fotó: MTI

A nőknél a Pádár Nikolett, Hosszú Katinka, Késely Ajna, Ábrahám Lilla összeállítású staféta 7:55.73-mal a harmadik helyen ért célba. A háromszoros olimpiai bajnok Hosszúnak ez volt a 97. érme világversenyeken (olimpia, vb, Eb).

Péntek délelőtt két számban a lehető legtöbb, négy magyar jutott tovább az Európa-bajnokság előfutamaiból. Milák Kristóf, az olimpiai bajnok „pillangókirály” 100 méter gyorson egyéni legjobbjától (48.00) közel egy másodperccel maradt el reggel, 48.88-cal a 12. helyen került az elődöntőbe. Őt követte a szám országos csúcstartója (47.69), a budapesti világbajnokságon hatodik Németh Nándor, aki a sportág új szupersztárja, David Popovici mellett úszott. Ennek meg is lett a hatása, ugyanis a tokiói olimpián döntős magyar versenyző 48.32 másodperccel az ötödik lett összesítésben.

Férfi 200 méter háton ugyancsak három magyar volt érdekelt, elsőként Kovács Benedek, aki a Duna Arénában nyolcadik volt a világbajnokságon. A 24 éves versenyző rögtön az első úszására robbantott, ugyanis a vb elődöntőjében elért egyéni legjobbját (1:57.12) megjavítva, 1:56.81 perces idővel összesítésben a második lett – ezzel egyébként hatodik lett volna vb-n. A második előfutamban Kós Hubert és Telegdy Ádám indult, utóbbi a szám olimpiai 5. helyezettjeként csak 1:58.88 perces idővel csapott célba, míg a 400 méter vegyes csütörtöki döntőjében negyedik honfitársa 1:58.15 percet ért el. Kós így ötödikként került elődöntőbe, Telegdy ideje pedig a nyolcadik, de mivel egy nemzetből maximum két versenyző juthat tovább, így hatalmas meglepetésre búcsúzott.

Kapcsolódók

Kimaradt?