Novák Eduárd: David Popovici az egész világnak megmutatta, milyen erősek tudunk lenni

 

Novák Károly Eduárd ifjúsági és sportminiszter vasárnap este gratulált David Popovici úszóbajnoknak a budapesti vizes világbajnokságon nyert két aranyéremért.

A fiatal sportolót és társait az otopeni-i Henri Coandă Nemzetközi Repülőtéren várták vasárnap este ünnepélyes keretek között a román hatóságok.

"David Popovici bebizonyította, hogy a sport egyesít minket. A sport a legjobb nagykövetünk, általa büszkék vagyunk arra, hogy románok vagyunk. Köszönetet akarok mondani David Popovici-nak, akinek néhány napig sikerült minket motiválnia, mindenki szívét megnyitnia Romániában. Megmutatta az egész világnak, milyen erősek tudunk lenni" - jelentette ki Novák miniszter, átadva a bajnoknak egy trófeát és a román kormány 200 000 eurós csekkjét. Fotó: AgerpresHozzátette: a kormány megértette, hogy a sport fontos Románia számára, és ameddig ő lesz a minisztérium élén, a sport prioritás lesz.

"Már amikor átvettem a tárca vezetését, mondtam, hogy az úszást a prioritást élvező sportok közé kell emelni. Támogattam a föderációt, és íme, itt van David Popovici úszócsillag, aki számára ez csak a kezdet. 17 éves jelenleg, és még nagyon sok év áll előtte, hogy bajnokságokat és olimpiai játékokat nyerjen" - fogalmazott a miniszter. Rámutatott, hogy a kormánynak, az illetékes hatóságoknak kötelességük medencéket építeni, támogatni ezt a sportot, hogy nagyon sok bajnokot legyen képes kinevelni Románia.

Románia két aranyérmet nyert a Budapesten zajló világbajnokságon, mindkettőt a 17 éves David Popovici szerezte meg, aki a férfi gyorsúszás 100 méteres és 200 méteres versenyszámában is diadalmaskodott, új junior világrekordot állítva fel. Robert Glinţă pedig ötödik helyezést ért el az 50 méteres hátúszás döntőjében, illetve 8. helyen végzett 100 méter háton.

Popovici hozta meg Romániának a román férfi úszósport első két világbajnoki címét. Romániának még két aranyérme van, amelyet Tamara Costache (50 m gyorsúszás, 1986) és Diana Mocanu (200 m hát, 2001) nyert. Románia világbajnoki mérlege így négy arany-, egy ezüst- és hat bronzérem.
Klaus Iohannis államfő úgy döntött, a legmagasabb rangú állami kitüntetést, a Románia Csillaga érdemrend lovagi fokozatát adományozza David Popovici úszónak. Popovici a vizes világbajnokságon elért rendkívüli teljesítménye és egész eddigi munkája elismeréseként részesül a kitüntetésben.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?