Férfi kosárlabda: amikor Karel Guzman dorongot ragadott

Fémdoronggal a kezében ment vissza a Nagyvárad Arénába Karel Guzman, a Kolozsvári U-BT kubai kosárlabdázója szombat este a helyi CSM elleni mérkőzés második negyedében, hogy elégtételt vegyen az ellenfelein vagy az őt kiállító bírókon. A pályán történtek az elmúlt napokban nyilatkozatháborúba csaptak át. 

Hétfőn a Nagyváradi CSM közzétette azokat a felvételeket, amelyeket az 5 ezer fő befogadására alkalmas vadiúj Nagyvárad Aréna biztonsági kamerája rögzített a Kolozsvári U-BT mérkőzés második negyedében. Ezen jól látszik, ahogy a pár perccel korábban kiállított Karel Guzman, a Kolzosvári U-BT kubai légiósa kirohan a sportcsarnokból, tesz egy kört a parkolóban, majd egy fémdoronggal a kezében megpróbál visszatérni a létesítménybe.

A felvételeken látható, amint a bejárat előtt álló biztonsági őrt félre lökve beront az épületbe, és  csapattársa, Andrija Stipanovic igyekszik megfékezni, hogy visszatérjen a küzdőtérre. A boszniai centernek végül sikerül jobb belátásra bírni Guzmant, és mire a biztonsági szolgálat emberei megérkeztek, már lecsitította a hőzöngő játékost.

„Köszönjük Andrija Stipanovicnak, hogy megakadályozott egy lehetséges tragédiát” – fogalmaz a Nagyváradi CSM közleménye, amely arról is tájékoztatott, hogy Guzmantól elkobozták a fémdorongot, a közrend megzavarása miatt pedig rendőrségi eljárást indítottak ellene.

Nagyváradi CSM: Guzman visszaeső

A Nagyváradi CSM „csokorba szedte” a 28 éves kubai kosárlabdázó elmúlt időszakban viselt dolgait, szerintük Guzman erőszakosan és veszélyesen viselkedik a pályán. „Karel Guzman visszaeső, most pedig egy rendkívül veszélyes területre merészkedett el a Kolozsvári U-BT stábjának kezeskedése mellett” – fogalmaztak a Sebes-Körös-partiak, akik néhány videófelvételt is csatoltak a légiósról. Legutóbb Konstancán, a Kolozsvári U-BT és a Nagyváradi CSM közötti Román Kupa-döntőben provokálta viselkedésével a váradi kispadot, de tavaly a Marosvásárhelyi CSM és a Pitești FC játékosaival szemben is agresszív volt. „Ez arra enged következtetni, hogy a Kolozsvári U-BT stábja nem tudja kontrolálni Guzmant. A hétvégi meccs alkalmával a Kolozsvári U-BT képviselői – beleértve Mihai Silvășan vezetőedzőt és Branko Csuics sportigazgatót – több alkalommal is durván viselkedtek Radovan Markoviccsal, a Nagyváradi CSM másodedzőjével. Szidalmazták és fenyegetőztek” – fogalmazott a váradi klub. A Sebes-Körös-parti „piros-kékek” tűrhetetlennek tartják az ilyen jellegű viselkedést, ugyanakkor azon is megrökönyödtek, hogy a Kolozsvári U-BT képviselői megpróbálják „megmagyarázni” Guzman viselkedését. Elmondásuk alapján a váradi kispad példásan viselkedett, semmilyen formában nem válaszoltak a kolozsváriak provokálásaira. „A Nagyváradi CSM mindig jó házigazda volt. A Kolozsvári U-BT tagjai is belépést nyertek a Nagyvárad Aréna minden egyes területére, így például Guzman a mi játékosunk, Justin Carter mellett edzhetett az edzőteremben” – mutat rá a közlemény.

Az U-BT kiáll Guzman mellett

A Kolozsvári U-BT-nál ellenben nem így látják, szerintük épp a váradiak azok, akik provokálták őket. Előbb Karel Guzman közleményben kért elnézést a viselkedése miatt. „Az ellenfél szakmai stábjának egyik tagja már a bemelegítés során provokált. Tudom, hogy ez nem mentség a tetteimre, hiszen hivatásos játékosként fegyelmezettnek kellett volna maradnom, de elragadtak az indulatok. A legrosszabbat hozták ki belőlem, egy olyan személyé tettek, amit nem ismerek fel. Őszintén sajnálom” – fogalmazott a 28 éves kubai.

Keddi sajtótájékoztatóján Mihai Silvășan vezetőedző is visszatért az esetre, sajnálatosnak nevezte a Nagyváradon történteket, különösen amiatt, mert szerinte ez a fajta viselkedés nem jellemző Guzmanra, ugyanakkor tette rossz fényt vet a klubjukra is. Hozzátette: a kubai egészen biztosan drasztikus pénzbírságot kap majd, mint ahogyan eltiltásra is számíthat, de ő is és a csapat is kitart és kiáll mellette.

„Elsősorban elnézést kérek a szurkolóktól a meccs végi viselkedésem miatt, de edzőként azt soha nem fogom elfogadni, hogy egy ellenfél másodedzője vagy edzője bármely játékosomat provokálja. Ez sportszerűtlen. Nem ez az első alkalom, hogy ez megtörténik. A váradiak másodedzője már a konstancai kupadöntőben is szidalmazta Guzman édesanyját. A mérkőzésünk előtt két játékosunknak meg is mondta, hogy az esti meccsen provokálni fogja néhány játékosunkat” – mondta Silvășan. Megjegyezte, Guzman ugyanúgy melegít (hosszú sprintekkel a pálya szélén át az ellenfél térfelére – szerk. megj.) a meccsek előtt már évek óta, mostanáig soha senkit sem zavart. Közel három éve az U-BT játékosa, és ezalatt csak kétszer állították ki sportszerűtlen szabálytalanság miatt.

Mihai Silvășan kedden sajtótájékoztatón reagált a nagyváradiak közleményére

„A Nagyváradi CSM közleménye egyértelműen egy ellenünk irányuló média-támadás. Lejárató kampány a klubunk ellen. A váradiak, akik a romániai kosárlabdasport szűzlányainak próbálják beállítani magukat, megkísérlik hitelteleníteni és rossz fényben feltüntetni az U-BT-t nevetséges videófelvételekkel. Azt a felvételt miért nem tették fel, amelyen az ő játékosuk Nikola Markovics elgáncsolta Guzmant, vagy belekönyökölt. Vagy azt, hogy a meccsen végig provokálták. Ha sportszerűek akartak volna lenni ezeket is feltették volna” – fogalmazott Silvășan.

A Nagyváradi CSM és a Kolozsvári U-BT közötti rivalitás közismert. A már említett konstancai Román Kupa-döntőben a Szamos-partiak nyertek, ugyanakkor a hétvégi bajnoki meccsen a váradiak hagyták el győztesen (82-74) a pályát. A országos bajnokság jelenleg a második szakaszánál tart, ahol a B konferencia összetettjének első helyéről továbblépett Nagyváradi VSK 25 ponttal az élen áll ebben a felsőházi csoportban, ahol az A konferenciát megnyerő Kolozsvári U-BT mindössze egyetlen pont hátrányban követi a második helyen. A két rivális legközelebb április elején találkozik egymással Kolozsváron.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?