Férfi kosár: Kolozsvár és Nagyvárad csatázhat a bajnoki címért

A Kolozsvári U-BT és a Nagyváradi CSM feszül egymásnak a férfi kosárlabda-bajnokság döntőjében. A három győzelemig tartó párharc első felvonása szerda este 8 órakor kezdődik a Szamos-parti BT Arénában.

A Nagyváradi CSM alaposan „rápihent” a férfi kosárlabda-bajnokság döntőjére azzal, hogy 3-0-s söpréssel győzte le az elődöntőben a BCM U Pitești csapatát. Cristi Achim tanítványai ezek után végignézhették a Kolozsvári U-BT és CSO Voluntari közötti másik elődöntőt, kielemezhették az ötmérkőzéses párharc két résztvevőjének játékát.

Az alapszakaszt megnyerő Kolozsvári U-BT két hazai győzelemmel kezdte az Ilfov-megyeiek elődöntőt, viszont a Voluntari nem adta könnyen a bőrét, a harmadik és negyedik mérkőzést megnyerve kierőszakolta a mindent eldöntő ötödik összecsapást.

Fotók: Facebook/U-BT/Manases SándorA Szamos-parti BT Arénában megrendezett találkozón térhettek vissza először a nézők, a 9300 férőhelyes létesítményben – a járvány-megelőzési szabályozások betartásával közel kétezren szurkolhattak kedvenceiknek. Szasa Ocokolics csapatát is elkísérte egy busznyi drukker, akiket a rendezők a mindenkitől jó távol eső vendégszektorban helyeztek el.

Triplacsatával indult a mérkőzés, az első hat kosár közül öt a hárompontos vonalon kívülről süllyedt el: hazai oldalon Karel Guzman és Patrick Richard, a vendégeknél Anthony és Tudor Gîrbea remekelt ebben a játékrészben. A közönség által tüzelt Egyetemisták kezükben tartották a mérkőzést, viszont nem tudtak elhúzni. Az első negyed Wright két büntetőjével ért véget, a Voluntari 16-15-re vezetett.

A második negyedet két vendégkosár nyitotta meg, ezért Mihai Silvășan időt kért, majd tanítványai egy 8-2-es parciálissal átvették a vezetést (24-22). Másik oldalról azonnal jött a válasz egy 6-0-s rohammal, és ismét a Voluntari vezetett. A nagyszünet előtt ismét fordult egyet a kocka, az U-BT pedig minimális vezetéssel mehetett pihenni (32-31).

Az egyensúly a harmadik negyedben bomlott meg, s ebben Donatas Tarolisnak oroszlánrésze volt. A litván magasbedobó hihetetlen hatékonysággal termelte a pontokat miközben a kosárlabdára kiéhezett közönség szórakoztatásáról sem feledkezett meg. A negyed közepe táján kialakult egy hét pontos különbség, amit a kolozsváriak tartani tudtak.

A mindent eldöntő negyedik negyed 54-47-es állásról indult, ami Marquise Wright két triplájával villámgyorsan tovább nőtt. Gîrbea és Hickey megpróbálta ugyan szorossá tenni a végjátékot, viszont az Edwards-Tarolis duónak minden vendég fellángolásra volt válasza, így a különbség csak nőtt és nőtt. Így lett aztán a vége izgalmaktól mentes, a Kolozsvári U-BT tizenkilenc pontos győzelemmel (75-56) kvalifikálta magát a döntőbe.

A mérkőzés legjobbja a 20 pontig, 9 lepattanóig és 3 labdaszerzésig jutó Donatas Tarolis volt, aki hősöknek kijáró ünneplésben részesült a meccs végén. Három további társa dobott kétszámjegyű kosarat, Patrick Richard és Marquise Wright 11-11 ponttal, Andrija Stipanovic pedig 10 ponttal és 11 lepattanóval segítette csapatát.

A 2020/2021-es szezon döntője szerda este 8 órakor kezdődik a Szamos-parti BT Arénában. A három győzelemig tartó párharc második összecsapását péntek este 8 órakor rendezik meg ugyanott, majd a párharc jövő kedden Nagyváradra költözik. A negyedik (váradi) és ötödik (kolozsvári) összecsapásra csak akkor kerül sor, ha egyik csapatnak sem sikerül eljutnia a három megnyert mérkőzésig.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?