Kolozsváron tartotta az U-BT a férfi kosár Román-kupát

Megtörte a Kolozsvári U-BT azt az átkot, amely az elmúlt években a férfi kosárlabda Román-kupa négyes döntőjének rendezőit sújtotta: az "egyetemisták" a bajnoki címvédő Nagyváradi CSM legyőzésével (68-61) hóditották el a trófeát.

A férfi kosárlabda Román-kupa döntőjében az utóbbi évek két legerősebb csapata, a bajnoki címvédő Nagyváradi CSM és a házigazda Kolozsvári U-BT találkozott hétfő este a kétvízközi Horia Demian sportcsarnokban. A paráézs hangulat garantált volt, hiszen a felek az elmúlt időszakban rendre összeakaszkodtak a bajnokság végjátékában, sőt idén a FIBA Europe Cup középdöntőjében is egy csoportba kerültek és "barátságosan" megosztóztak a győzelmeken.

A nagyváradiak a Bukaresti Dinamo legyőzésével (76-72), a kolozsváriak pedig a Temesvári SCM fölötti győzelemmel (88-71) abszolválták az elődöntőt.

 

A mérkőzés első kosarát a litván Donatas Tarolis gyötörte be, majd Johnson két büntetőjére Markovics egy triplával válaszolt. Nyílt sisakos meccs, amihez a két galeri fergeteges hátteret biztosít. Három és fél perc után az eredményjelző 12-5-öt mutatott, amikor Cristi Achim időt kért. Watosn kosarára egy Planinic-félhorog formájában jött a hazai válasz, majd egy újabb Tarolis tempó után a különbség villámgyorsan tíz pontosra nőtt. (17-7) A különbség itt stabilizálódott, a hazaiak 23-12-es vezetésnél mehettek az első kisszünetre.

A második negyed elejét nagyon elkapták a váradiak, akik seperc alatt -6-ra csökkentették lemaradásukat, ezért a kolozsvári kispad még azelőtt időt kért, hogy nagyobb lett volna a baj. De a hazaiak zavarodossága nem ért véget: Kuti és Planinic is büntetőket hibázott, miközben Barnette ezt nem tette meg. (24-20). 

A kolozsvári kosárcsendet Tarolis törte meg, de kettős válasz jött a CSM-től és már csak két pontra  fogyott az U-BT előnye. Ebben a játékszakaszban a védekezések gyilkos módra kapcsoltak, egyetlen könnyű dobást sem engedélyeztek egyik kosár alatt sem. A különbség lassan-lassan azért csak elkezdett nőni a kolozsváriak javára, de a Várad már többször bebizonyította, hogy minusz tíznél sem szabad leírni. (32-26). 

Negyvenkét másodperccel a nagyszünet előtt Mihai Silvasan 34-26-os állásnál időt kért, hogy a negyed utolsó támadását megbeszéljék, de a tanácskozás inkább a CSM malmára hajtotta a vizet, ugyanis Markovics egy, a dudaszóra elereszett triplával közelebb hozta csapatát. (34-29)  

A válaszra 15 percet (szünet) kellett várni, de Richard egy ugyanolyan szép triplával növelte 8-ra, majd Planinic egy betörésből szerzett kosárra tízre a különbséget. (39-29)

A kolozsvári Richard dudaszóra eleresztett triplája koporsószög hatásával lehetett a vendégekre, akik percekig nem jutottak dobásig se. Öt perc volt hátra a negyedből, amikor 46-34-es állásnál Achim időt kért. Johnson büntetője és triplája után már 50-34-et mutatott az eredményjelző tábla és az U-s ultrák éneke megállíthatatlanul űzte-hajtotta az "egyetemistákat" a győzelem felé.

A harmadik negyed utolsó támadásában a liliputi Johnson bebújt a váradi óriások hóna alatt a palánk alá és 2+1-es akcióval 18 pontra növelte az U-BT előnyét. (59-41)

Le lehet ekkora hátrányt dolgozni 10 perc alatt?

 Zekovics és Richard is elsüllyesztett egy-egy triplát, amire Silvasan időt két. (59-47) Richard újabb kosarával a váradiak 8-0-ra növelték rohamukat és már "csak" -10-re álltak. Az U-BT továbbra sem találta az utat a kosár felé, 4 perc alatt egyetlen hazai pont se született.

A fordulat Tarolis mosnterblockja jelentette Kris Richardnál, az ellentámadásból meginduló kolozsvári Richard a másik palánknál 2+1-es akcióval robbantotta fel a csarnokot. (64-52)

Kuti Nándor védekező feladatainak ellátása mellett, egy labdaszerzést lezáró zsákolással ugrasztotta magasba a nézőket.

Kevesebb mint 2 perccel a vége előtt még mindig tíz pontos volt az U-BT előnye. (66-56), amiko elkezdődött a "büntető-tangó", de ez már semmit sem változtatott a végeredményen.

A Kolozsvári U-BT 68-61-re megnyerte a mérkőzést és ezzel elhódította a Román-kupát.

 

Férfi kosárlabda, Román-kupa, döntő
Kolozsvári U-BT – Nagyváradi CSM 68-61 (23-12, 11-17, 25-12, 9-20)
Horia Demian sportcsarnok, 2900 néző
Kolozsvári U-BT: Peak, Tarolis, Johnson, Zganec, Calnicenco, Planinic, Grasu, Vida, Kuti, Richard, Uta, Rotaru. Edző: Mihai Silvasan
Nagyváradi CSM: Richard, Broussard, Watson, Fometescu, Barnette, Reljic, Baciu, Zekovics, Markovics. Edző: Cristian Achim 


 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?