FIBA Europe Cup: negyeddöntőbe jutott a Kolozsvári U-BT

Bejutotta a férfi kosárlabda FIBA Europe Cup negyeddöntőjébe a Kolozsvári U-BT, amely szerda délután másodszor is legyőzte (82-71) az Ironi Nesz Ciona csapatát.

A hétvégi Románia-Oroszoroszág női tenisz Fed-kupa párharc miatt kiszorult a BT Arénából a Kolozsvári U-BT, amely a férfi kosárlabda FIBA Europe Cup középdöntőjének utolsó fordulójában az izraeli Ironi Nesz Cionát fogadta.

Mihai Silvasan tanítványai azzal a tudattal futottak ki a Horia Demian sportcsarnok küzdőterére, hogy egy esetleges győzelemmel, vagy 3 pontnál kisebb vereséggel törénelmük során először bejutnak a sorozat negyeddöntőjébe.

A vendégek félelem nélkül álltak bele a mérkőzésbe, az első 5 percben egyértelműen ráerőszakolták akaratukat a 3000 kolozsvári néző által hajszolt egyetemistákra. Az U-BT először a 7. percben jutott vezetéshez, amikor Kerron Johnson elsüllyesztett egy triplát. (17-14)

A negyed végéhez közeledve az U kosarasainak sikerült egy kicsit meg is lépniük, a 9. percben 22-16-ot mutatott az erdeményjelző tábla. Az Ironi nem adta fel harcot, de az utolsó szó a hazaiaké volt, akik Kuti Nándor ellentámadásból dobott kosarával zárták a negyedet. (24-20)

A második negyed is egy Kuti-kosárral kezdődött, a sepsiszentgyörgyi származású játékos, egy triplát süllyesztett el az izraeliek kosarában. Ezután az izraeliek percei következtek, akik közelebb lopakodtak, a kolozsvári kispad egy időkéréssel állította meg a rohamukat. (29-25) Tokoto kezében volt az egyenlítés, de csúfosan elbénázta alley-oop kísérletét.

Kuti is leutánozta ellenfelét, kimaradt egy zsákolási kísérlete, ezt kihasználva a Fisher egyenlített 30-30-ra. A következő percekben fej fej mellett haladtak a felek, hol egyik, hol másik csapat vezetett. Az Ironi játékosainak dolgát a közönség ellenszenve is nehezítette, például a Tokoto lányos zavarában kihagyta első büntetőjét. A 18. percben Tal Dunne számára véget ért a mérkőzés, amikor második sportszerűtlen faultja miatt mehetett zuhanyozni.

Fisher triplájával ismét a vendégek vezettek és ez kitartott a szünetig. (39-41)

A második félidő első két kosarát az U-BT szerezte és ezzel vissza is vette a vezetést. Az Ironi támadójátéka továbbra is jól működött, és a saját palánkjuk alatt is egyre jobban megnehezítették az U-sok dolgát. (46-51)

A kosárrcsendet az új fiú, Peak törte meg, aki egy, a sarokból eleresztett triplával robbantotta fel a csarnokot. (51-51) Az izraeli válaszra jött az újabb Peak-kosár (54-54)

Tokoto két kosarával ismét elhúztak az izraeliek, de Zganec 2+1-es akciójával, és feltett labdájával már megint az U vezetett. (61-58) Két Tokoto büntetőre Richard egy dudaszóra eleresztett triplával válaszolt, így az utolsó negyed 64-59-es hazai vezetésről indulhatott.

Az U védekezése gyilkosra váltott, elől pedig Richard és Planinic kosarai növelték a különbséget (68-59). Perceken keresztül állva tomboltak a lelátók, Richard harcos kosarával először nőtt kétszámjegyűre a különbség. (74-63)

Az U-BT következő két támadása nem zárult kosárral, de Planinic bivalyereje és Zganec színészi képességei jól jöttek ebben a nehéz helyzetben. Amikor pedig Johnson a sarokból ‚betriplázott” (80-69), akkor lehetett érezni, hogy ez a mérkőzés eldőlt.

Az utolsó percben az U már az idővel is játszott, és a végén jöhetett az immár hagyományos ünneplés.

FIBA Europe Cup, J-csoport, eredmények
Kolozsvári U-BT - Ironi Nesz Ciona 82-71 (24-20, 15-21, 25-18, 18-12)
Cmoki Minszk-Nagyváradi CSM 68-62 - hosszabbítá után

A negyeddöntők párosítása

  • Ventspils – Bahcesehir
  • Cmoki Minszk – Bakken Bears
  • Pinar Karsiyaka – BC Kijev
  • Medi Bayreuth – Kolozsvári U-BT 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?