FIBA Europe Cup: utolsó másodperces dobással nyert a Kolozsvári U-BT

1.7 másodperccel a végső dudaszó előtt dobta be Patrick Richard azt a kosarat, amellyel a Kolozsvári U-BT 76-74-re legyőzte a Cmoki Minszk csapatát a férfi kosárlabda FIBA Europe Cup J-középdöntős csoportjának 5. fordulójában és ezzel nagy lépést tett a sorozat negyeddöntője felé.

A Szamos-parti multifukncionális BT Aréna nézői valóságos kosár-thriller tanúi lehettek szerdán este, ugyanis a Kolozsvári U-BT férfi kosárlabdacsapat – szó szerint – az utolsó másodpercig „várt” a győzelem megszerzésével a Cmoki Minszk elleni mérkőzésen. 

A mérkőzés elején ugyan vezetett Mihai Silvășan csapata (10-5 a 4. percben), de aztán egyre inkább a vendég fehéroroszok akarata érvényesült, akik a színesbőrű irányítójuk, Rob Lowery és a tíz éves euroligás tapasztalattal rendelkező Vlagyimir Veremejenko palánk alatti játékának közönhetően fokozatosan elhúzott az eredményjelző táblán. Az első negyed végén 4 ponttal, a félidőben pedig 6 ponttal vezetett a Cmoki. (35-41).

Egyértelműen látszott a játék képe alapján, hogy a magas emberek csatája fogja eldönteni a mérkőzés kimenetelét, a hazaiak horvát csapatkapitánya, Darko Planinic ponterős játéka mellett arról is gondoskodott, hogy a meccs végére „eltakarítsa” Veremejenkót és Gavrilovicsot, akik 5-5 személyi hibával kipontozódtak a végjátékra. 

 

De ne fussunk ennyire előre. Hazai szempontból a 28. percben tűnt 1a legkilátástalanabbnak a helyzet, amikor a Cmoki előnye 10 pontra nőtt és a kolozsvári kispad takitikusan időt kért rendet rakni a fejekben. Az eredmény azonnal megmutatkozott, ugyanis Patrick Richard egy betörésből dobott kosárral, majd két büntetővel -6-ra csökkentette a hátrányt. Ezt követően színre lépett Donatas Tarolis is, aki a mérkőzés leglátványosabb jeleneteinek főszereplőjeként extázisba kergette a mintegy 3000 fős közönséget. A litván magasbedobó egy monsterblock-kal „bezárta” a hazai kosarat, majd magabiztosan értékesített két büntetőt. Újabb két Richard büntető után Tarolis egy óriási zsákolással egyenlített 58-58-ra. A kolozsvári run 16 pontosra nőtt (64-58), mielőtt a Cmoki ismét betalált volna.

Öt perccel a vége előtt ismét egálban voltak a felek (66-66), de amit már fentebb megelőlegeztünk a Cmoki elvesztette két magas emberét. A fehéroroszok ennek ellenére keményen állták a sarat, a 38. percben Lowery és Salasz kosaraival ismét átvették a vezetést (71-72). Ekkor lépett színre Kuti Nándor, aki az összes addigi hibájáért feloldozást nyert egy triplával. A romániai kluboknál is megfordult Pustahvar keze nem remegett meg a vonalról és egy perccel a vége előtt 74-74 volt az állás. Mindkét csapat vezetett egy egy sikertelen támadást, majd Patrick Richard 1.7 másodperccel a végső dudaszó előtt betört a Cmoki palánkja alá és bedobta a végső győzelmet jelentő kosarat. 

A csoport másik összecsapásán az izraeli Ironi Nesz Ciona 85-77-re legyőzte a Nagyváradi CSM csapatát.

A J-csoport jelenlegi állása:
1. Cmoki Minszk 8 pont
2. Kolozsvári U-BT 8 pont
3. Ironi Nesz Ciona 7 pont
4. Nagyváradi CSM 7 pont

Az utolsó fordulóban az U-BT hazai pályán fogadta az Ironit, a Nagyváradi CSM pedig a Cmokihoz látogat.

Jelen állás szerint mind a négy csapatnak még vannak esélyei a negyeddöntőbe jutásra, de az Ironinak és a CSM-nek ehhez idegenben kell nyernie. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?