FIBA Europe Cup: oroszverés Kolozsváron, csoportelsőként jutott tovább az U-BT

Vastapssal fejezték ki örömüket a szurkolók: a Kolozsvári U-BT tizennégy pontos győzelmet aratott (97-83) a férfi kosárlabda FIBA Europe Cup G-csoportjának hatodik fordulójában az orosz Jenyiszej Krasznojarszk ellen.

A szerda esti mérkőzésre közel 4 ezer ember volt kíváncsi, és a lelkesedés már a Mihai Silvășan vezette gárda bemutatásakor érződött.

A mérkőzés kezdetén a két csapat fej fej mellett haladt. Az első negyed feléig a kolozsváriak 11 pontot szereztek, de az oroszok jól tartották a lépést, csupán két ponttal voltak lemaradva. Az első negyed egy pontnyi különbséggel zárult: 21-20-ra vezetett az U-BT.

A második negyed első percében a szibériai alakulatnak sikerült átvennie a vezetést, zsinórban 5 pontot szereztek Drazen Anzulovic tanítványai, így az állás 21-25-re módosult. Az előnyt a második negyed feléig sikerült megtartaniuk, de Patrick Richard hárompontos dobásának köszönhetően, 39-40-ről, 42-40-re változotott az állás a kolozsváriak javára. A nagyszünet előtti büntetőinek értékesítésével a horvát légiós, Karlo Zganec állította be a félidő eredményét. (50-45).

A harmadik negyedben egyre nőtt a különbség a felek között. A negyed felénél már 7 ponttal vezettek a házigazdák. Ezután úgy tűnt, hogy a Jenyiszejnek sikerül felzárkóznia a kolozsváriakhoz, de előbb Patrick Richard, majd Kuti Nándor is elsüllyesztett egy-egy triplát, és az U-BT már 13 ponttal vezetett.

Az utolsó negyed előtti szünetben a szurkolók is magasabb fokra kapcsoltak, hiszen csapatukat már csak tíz perc választotta el egy nagyon nagy skalp begyűjtésétől.

Donatas Tarolis kosara után alakult ki az est legnagyobb különbsége: 15 ponttal vezettek a kolozsváriak. Pár perccel később viszont ismét csökkent a különbség, Tomislav Zubcic és Dustin Hogue 10 pont alá viszik a Jenyiszejt. Hogue viszont a nagy akarásban szabálytalankodik Darko Planiniccsel szemben, a kolozsváriak horvát csapatkapitányának pedig nem remegett meg a keze. A kolozsváriak nem engedtek ki a végén sem – Mihai Silvășan a rendelkezésére álló legjobb felállásban fejezte be a mérkőzést – így a végeredmény tovább nőtt: a Kolozsvári U-BT 97-83-ra legyőzte az orosz  Jenyiszej Krasznojarszk csapatát és az első helyről kvalifikálta magát a FIBA Europe Cup középdöntős szakaszára.

Az U-BT legjobbjai ezen a mérkőzésen Darko Planinic és Patrick Richard voltak. Az előbbi 18, az utóbbi 21 pontot szerzett csapatának. A másik oldalon Davion Berry 26 ponttal, Nikola Rebic 12 pedig ponttal vette ki a részét a mérkőzésből.

Az összecsapás után Kuti Nándor azt nyilatkozta a Maszolnak, hogy nagyon elégedett az eredménnyel. Véleménye szerint erős ellenfélnek bizonyult az orosz csapat, ezt különösképpen a második félidőben érzékelte, mert nehéz volt védekezni ellenük. Előrebocsátotta,  következőkben is minden mérkőzést meg szeretnének nyerni, nehéz lesz az izraeli, fehérorosz riválisok, valamint a Várad ellen, de ők mindent megtesznek a sikerért. 

FIBA Europe Cup, G-csoport, hatodik forduló
Kolozsvári U-BT–Jenyiszej Krasznojarszk 97-83 (21-20, 29-25, 30-24, 17-14)
Kolozsvári U-BT: Tarolis (7), Johnson (8), Rotaru, Zganec (15), Kalnichenko (16), Planinic (18), Ate (7), Grasu, Vida, Kuti (5), Richard (21), Uță.
Jenyiszej Krasznojarszk: Berry (26), Uszolcev, Komisszarov (8), Viktorov, Zubcic (9), Zsakarov (9), Hogue (8), Kanyigin (2), Popov (9), Rebic (12), Mtuszov.

A csoport másik mérkőzésén a Balkan Botevgrad szoros mérkőzésen 90-89-re legyőzte a Södertalje csapatát.

A G-csoport tabellája

  1. Kolozsvári U-BT                6    5    1    11 pont
  2. Jenyiszej Krasznoyarszk   6    4    2    10
  3. Balkan botevgrad              6    2     4     8
  4. Södertalje                          6    1     5     7

Erdélyi csata a negyeddöntős helyekért

Nem csak a Kolozsvári-BT lesz ott a FIBA Europe Cup következő szakaszában, ugyanis a D-csoport második helyéről a Nagyváradi CSM is továbbjutott. Cristian Achim tanítványai már az előző fordulóban elszenvedett hazai vereségük után tudták, hogy csoda kellene - a Nagyszebeni CSU törökországi győzelme, hogy pontosabbak legyünk - az első hely megszerzéséhez, ezért nem hajtották ki magukat a svájci Fribourg ellen az utolsó fordulóban és ennek egy 16 pontos hazai vereség (67-83) lett a következménye.

Ami igazán pikánssá teszi a FIBA Europe Cup következő szakaszát a kosárlabda erdélyi kedvelői számára az az, hogy a Kolozsvári U-BT és a Nagyváradi CSM ugyanabban a kvartettben folytatja szereplését és vív majd nagy csatát az izraei Ironi Nesz Ciona és a fehérorosz Tsmoki Minszk csapatával a negyeddöntőbe jutást jelentő első két helyért. 

Kapcsolódók

Kimaradt?