Diószegi László „Kimentünk az országból… Európába”

Mint arról helyszíni tudósításunkban is beszámoltunk, a Sepsi OSK szerda este a nagyszebeni városi stadionban büntetőrúgások után 5-4-re legyőzte a Kolozsvári U csapatát és Székelyföldön tartotta a tavaly oda vitt Román Kupát. A lefújás után a vegyes zónában Diószegi László csapattulajdonos, valamint a mérkőzés hőse, Niczuly Roland állt a magyar sajtó rendelkezésére.

Diószegi: szenzációs érzés

Tehát sikerült ismét megnyerni. Milyen érzés ez most?

- Hát ez egy szenzációs érzés. Másodszor is elhoztuk a Román Kupát Székelyföldre, ez egyszerűen kimondhatatlanul nagy öröm, főleg az adott körülmények között. Nem játszottunk jó meccset, ezt elmondtam az előbb is mindenkinek. De nem ez a fontos, hane maz, hogy a kupa miénk, kijutottunk Európába. Nagyon azt kívánták a kolozsvári szurkolók nekünk valamikor, hogy kifele az országból, megtettük neki ezt az örömöt, kimentünk az országból Európába.

Fotó: AgerpresDiószegi László mennyit fut 100 méteren? (Niczuly utolsó védése után a háromszéki klub vezetője nagyot sprintelt a tribünből a szurkolótábor előtt ünneplő csapathoz. Majd a díjkiosztás után Niczullyal együtt rohant a Székely Légióhoz bemutatni a serleget – szerk. megj.)

- A mai volt a rekord. Az én koromban, az én kilóimmal. Sprintben mentem a kupával a szurkolók elé, mert annál nagyobb öröm, hogy a szurkolóknak boldogságot okozzunk, szerintem nincs, mivel én is szurkoló voltam valamikor és tudom, hogy mit jelent nekik egy ekkora élményt okozni.

Össze lehet hasonlítani a tavalyi kupagyőzelmet ezzel a kupagyőzelemmel?

- Az összehasonlítást azért nem lehet, mert tavaly sokkal jobbak voltunk, végig irányítottuk a meccset, tudtuk, hogy meglesz, éreztük, ezen a meccsen pedig mindkét csapat gyengén teljesített, végig ott volt, hogy aki gólt rúg, az nyeri meg a meccset.

Volt a mérkőzésnek olyan pillanata, amikor nem hitte el, hogy meglehet a kupa?

- Igen. Amikor az első tizenegyest elhibáztuk, akkor őszintén megmondom, azt hittem, hogy vége.

Hogyan lehet értékelni ezt a meccset? Magát a 120 percet?

- Hát szerintem a játékosok holtfáradtak, látszott is a végén az utolsó percekben, de az odaadással semmi baj nem volt, az akarattal semmi baj nem volt, egyedül egy picit a tudás kopott meg erre a mérkőzésre. De még egyszer mondom, minden jó, ha vége jó. A Kolozsvári U szurkolótáboráról tudjuk, hogy nem magyarbarát,de ezen a mérkőzésen viszonylag civilizáltan viselkedtek. Végre ideje, hogy rájöjjenek ők is, hogy mi ellenfelek vagyunk és nem ellenségek. És ha mi nem vagyunk nekik ellenségek, akkor ne legyenek ők se nekünk ellenségek. Ennyire egyszerű ez.

Volt a mérkőzés előtt szentbeszéd? (A másik kolozsvári csapat, a CFR elleni elődöntő előtt lelkesítő beszéddel, „szentbeszéddel” tüzelte csapatát az öltözőben – szerk. megj.)

 - Volt. Kellett. Ez a meccs nekünk nagyon kellett.

Megígéri, hogy a július 8-i Szuperkupa döntőig egy kicsit gyakorolja még a szaladást?

- Nem tudok ilyet ígérni, mert sajnos a térdeim gyengék. De azt megígérem, hogy ha megnyerjük a Szuperkupát, akkor egy másodperccel hamarabb fogok odaszaladni a szurkolókhoz.

Niczuly: nem baj, hogy lerövidítettük a vakációnkat

Védtél még ki három tizenegyest egy mérkőzésen?

- Idáig még soha nem sikerült három tizenegyest kivédeni, de nagyon örvendek, hogy ma este ez összejött, és újra Sepsiszentgyörgyre vittük a kupát.

Számítottál, illetve készültél-e erre, hogy ma este tizenegyesekkel jön össze a győzelem?

- Őszintén megmondva készültünk. Ma a kapusedzővel két órás videoelemzésünk volt. Mindenre fel kell készülni egy döntőben, és nagyon örülök, hogy erre sikerült jobban felkészülni, mint az ellenfél.

- Érezted-e, hogy a csapatban ma nincs annyi tűz, illetve erő, hiszen nem teljesített túl jól?

- Tűz volt a csapatban, hisz a döntőben mindenki nyerni szeretne, de úgy érzem, hogy a csapat ma egy kicsit fáradt volt, és elég gyengén teljesítettünk a 120 perc alatt, de úgy szoktam mondani, hogy döntőn nem jól kell játszani, hanem a kupát meg kell nyerni. Ez a legfontosabb dolog, és nagyon örvendtünk, hogy ez sikerült nekünk, és újra történelmet írtunk Sepsiszentgyörgy és az OSK számára.

- Van különbség kupagyőzelem és kupagyőzelem között, a tavalyi és az idei között?

- Az idén sokkal nehezebb volt. A tavaly már az első félidőben vezettünk 2-0-ra, utána könnyűvé tettük a mérkőzést. A mai mérkőzésen, ahogy mondtam, a játék nem nagyon ment. A tavaly sokkal jobban ment, de nagyon örülünk, hogy végül mi vagyunk a győztesek.

- Mikor kimaradt az első büntető, akkor te kapusként ilyenkor mit csinálsz, mire gondolsz?

- Hogy kell segítsem a csapatomat, én is védjek ki két tizenegyest. Amikor kimaradt az ötödik büntetőnk is, akkor nagy nyomás nehezedett rám, hiszen ha nem sikerült volna hárítanom az következő lövést, akkor az Kolzosvári U kupagyőztes lett volna. Nagyon örülök, hogy ez sikerült, utána a hetediket újra  sikerült hárítanom, és mi vagyunk a győztesek.

- Meg lehet szokni a kupagyőzelmeket?

Szeretnénk hozzászokni minden kupagyőzelemhez, nemcsak a román kupagyőzelemhez, reméljük, hogy a szezont újra úgy indítjuk, mint a tavaly, egy Szuperkupa győzelemmel, és az európai selejtezőkön is majd szép teljesítményt nyújtunk.

Számított-e a mentális felkészülésben az, hogy te a Kolozsvári U játékosa is voltál?

Tudtam, hogy mi fog rám várni a szurkolók részéről. A második félidőben pirotechnikával is megdobigáltak, de ez nem tudott megzavarni. Hét évvel ezelőtt egy szezont töltöttem a Kolozsvárnál, de örvendek, hogy elrontottuk az ünnepséget nekik.

- Civilizáltak voltak a szurkolók, hogy érezted, a pirotechnikai eszközökön kívül?

- Eléggé civilizáltak voltak, nem hallottam magyarellenes vagy rasszista bekiáltásokat. De én nagyon figyeltem a mérkőzésre, és nem volt időm azt hallgatni, hogy mit ordibálnak ők.

- Megnevelődtek, vagy a büntetések nevelték meg őket?

Szerintem megnevelődtek, mert volt az az elhíresült szituáció a FCU Craiova elleni meccsen. Utána úgy tapasztaltam, hogy sok szurkolótábor civilizálódott, és már nincsenek xenofób skandálások.

Elrontottátok a saját vakációtokat, hiszen korábban kell kezdjétek most a Szuperkupa miatt. Megint. Nem baj?

- Ilyen dolog miatt szerintem senki nem haragszik meg, amikor elrontjuk a vakációt, az lett volna rosszabb, ha hosszabb lett volna a vakáció. Így hamarabb kell visszajöjjünk, és készüljünk a Szuperkupára, meg az európai selejtezőre.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?