Román Kupa: büntetőpárbaj után védte meg címét a Sepsi OSK

„Az éjjel soha nem érhet vége”, „Európa, Európa” – ünnepelt mintegy 3 ezer székely a szász székesváros, Nagyszeben stadionjában azt követően, hogy a Sepsi OSK büntetőrúgások után 5-4-re legyőzte a Kolozsvári U-t a Román Kupa döntőjében.

A Román Kupa döntőjére ünneplőbe öltözött Nagyszeben felújított stadionja, a hivatalos bejelentés szerint 11 813 néző töltötte meg a lelátókat. A Kolozsvári U táborának elnyomó fölénye nem szeppentette meg a szentgyörgyieket, akik magabiztosan tippeltek 3-1-es, 4-2-es győzelmet a Maszol helyszíni tudósítójának, miközben a beléptetésre vártak.A szerző felvétele

A városban rendkívüli biztonsági intézkedéseket léptettek életbe, a szervezők mindent megtettek, hogy a táborok ne találkozhassanak egymással: az U-sok a Nagypiac térről vonultak a stadionhoz, miközben a szentgörgyi különvonat még útban volt Nagyszeben felé. A stadion környékén már nehezebb volt elválasztani a táborokat, de a csendőröknek csak akkor kellett közbeavatkozni, amikor az U-galeri két frakciója egymásnak esett.

Benn a stadionban már mindenki a meccsel foglalkozott. Az első félidőben - meglepő módon - a Kolozsvári U-nak volt több gólszerzési lehetősége, az Egyetemisták kétszer is közel álltak a gólszeréshez: a 25 percben egy könnyelműen eladott szentgyörgyi labda után Mamadou Thiam lódult meg a balszélen és 21 méterről eleresztett egy erőteljes lövést. Niczulynak nagyot kellett nyújtóznia, hogy a kapufára tolja a labdát. Alig nyolc perccel később Dan Nistor a tizenhatos sarkáról a hosszú sarkot vette célba, a lövése a jobb kapufáról pattant vissza. A szünetig hátralevő időben is az U birtokolta többet a labdát, de több nagyobb helyzete már nem volt. A 45+1. percben Pavol Safranko léc alá tartó lövésénél Gorcea védett nagyot.

Fotó: AgerpresNagyot csalódott, aki azt remélte, hogy a második félidőben is elkényeztetnek a csapatok gólhelyzetekkel. Ennél eseménytelenebb focit ritkán lát az ember. Talán leszámítva azt, ami az 51. percben történt: egy lecsapódó Safranko fejesre Gorcea a gólvonalon feküdt rá. A kapu mögött levő Székely Légió ünnepelni kezdett, majd amikor látta, hogy Catalin Popa játékvezető továbbot int, sőt a VAR-szobában levő Kovács István, Andrei Chivulete páros sem avatkozik közbe, elkezdett zengeni a „Tolvajok, tolvajok” rigmus.

Cristiano Bergodi korai cserékkel próbálta dűlőre vinni a dolgot, de ahogy fogytak a percek, úgy tett egy-egy lépést mindkét csapat hátra, egyre kevesebb terület volt a támadások végigviteléhez.

Kilencven, majd százhúsz perc után is 0-0-t mutatott az eredményjelző tábla, így jöhettek a büntetők.

A szétlövés sokkal drámaibbra sikeredett, mint a mérkőzés, mindkét csapatnak megvolt az esélye, hogy bevigye a kegyelemdöfést. Előbb az U tolta előrébb az orrát azzal, hogy a második sorozatban Jonathan Rodriguez lövését lábbal védte Gorcea, de az egyensúly visszaállt a 4. sorozatban, amikor Ely Fernandes jobbra tartó lövését Niczuly kitenyerelte. A következő négy lövésből csak 1-1 ment be, így a Román Kupa sorsa a 7. sorozatban dőlt el. A szentgyörgyiek magyarországi légiósra, Tamás Márk belötte, Niczuly viszont kiütötte Martic kísérletét, és ezzel a Sepsi OSK megvédte a tavaly megszerzett Román Kupa trófeáját.

Niczuly és csapattársai óriási ünneplést csaptak a szurkolóik előtt, akikhez sprintelve csatlakozott Diószegi László, a háromszéki alakulat tulajdonosa is.

Kupagyőzelmével a Sepsi OSK ismét indulhat a nemzetközi kupaporondon, a székelyföldi alakulat a Konferencia Liga második selejtezőkörében lesz érdekelt.

Román Kupa, döntő
Sepsi OSK – Kolozsvári U 0-0, büntetőrúgások után 5-4

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?