A Kolozsvári CFR-t kiütő Sepsi OSK újrázhat a Román Kupában

Újrázhat a Sepsi OSK a Román Kupában, a címvédő háromszéki csapat szerda este 3-0-ra kiütötte a sorozat elődöntőjében a Kolozsvári CFR-t és ezzel megváltotta jegyét a május 24-én Nagyszebenben sorra kerülő fináléra.

A Kolozsvári CFR és a Sepsi OSK egymás elleni párharc-sorozata még tavaly júliusban kezdődött, amikor az Aradon megrendezett Szuperkupa-döntőben a háromszékiek 2-1-re diadalmaskodtak. A bajnokság alapszakaszában ősszel a vasutasok visszavágtak (2-1), majd tavasszal Sepsiszentgyörgyről is elhoztak egy pontot (2-2). Legutóbb április közepén, a felsőházi rájátszás 4. fordulójában „látták egymást” a csapatok Kolozsváron, amikor Dan Petrescu tanítványai fordítani tudtak, és 2-1-re megnyerték a meccset.  

Szezonbeli ötödik, szerda esti összecsapásukon a Román Kupa döntőjébe jutásért harcoltak. A Maszol tudósítója a sepsiszentgyörgyi Erődben tekintette meg a két „erdélyi magyar” csapat mérkőzését.

A háromszéki város szélén felhúzott ékszerdoboz-stadion környéke egy órával a kezdés előtt kezdett benépesedni, az évszakhoz képest is hideg időjárás ellenére is szép számban jöttek gyerekek, nők is a csapat színeit magukon viselve. A szerző felvételeA stadion oldalába épített szurkolói boltban és kocsmában egy tűt se lehetett leejteni, szép számban fogytak a szálak, mezek, emléktárgyak és sörök. Kezdésig 5600, a második félidőre pedig 5915 személy csekkolt be a beléptető kapukon. A CFR-t mintegy húszan kísérték el Székelyföldre, ők a stadion egyik sarkában foglalták el helyüket.

A bajnoki címvédő kolozsváriak meglepően erős kezdővel futottak ki a pályára, ennek egyik lehetséges magyarázata lehet, hogy öt fordulóval a SuperLiga vége előtt a CFR 4 pontos hátrányban van a listavezető Konstancai Farul csapatával szemben és Dan Petrescu szerette volna bebiztosítani magának a második opciót egy lehetséges trófeára.

A csapatok kóstolgatták egymást az első percekben, aztán a 10. minutumban elkezdődött egy olyan szekvenciája a mérkőzésnek, ami kitartott a végéig. Marius Stefanescu szögleténél a CFR tíz mezőnyjátékosa nem tudta levédeni azt az öt szentgörgyit, aki a büntetőfelületen belül tartózkodott, Denis Ciobotariu megtolta, Nicolae Paun pedig befejelte a labdát a kiszolgáltatott Simone Scuffet kapujába.

A vezető gól után is a Sepsi OSK volt veszélyesebb és a 29. percben ez az eredményjelző táblán is megmutatkozott. Egy újabb, a CFR tizenhatosába bejátszott labda ismét eljutott a hosszú oldalra, ahonnan Stefanescu éles szögből szerezte meg a hazai csapat második gólját.Fotó: Tókos Csaba Szünet előtt gödörből… szakadékba került a vasutas alakulat. Andrei Burca teljesen meggondolatlan megmozdulással hagyta emberhátrányban csapatát azzal, hogy Pavol Safrankot lerántotta a tizenhatosban. A büntetőt Cosmin Matei a kapufára rúgta.

Szünet után Dan Petrescu négyet is cserélt, de hasznosnak egyik beálló embere sem bizonyult. A Sepsi OSK nagyon taktikusan befagyasztotta a játékot, Niczuly Roland kapujától távol tartotta a labdát. Scuffetnek óriási szerepe volt abban, hogy nem nőtt a különbség a két csapat között három, majd négy gólosra, az olasz kapus Matei és Paun lövéseinél is nagyokat mentett.

A 82.percben a Sepsi OSK újabb tizenegyeshez jutott Braun kezezése miatt, Stefanescu büntetőjét Scuffet kivédte ugyan, de a kipattanóra érkező Mario Rondónnal szemben már tehetetlen volt.

A 3-0-s végeredmény  után joggal zúgott fel a „Szép volt, fiúk” és a székely himnusz az Erődben. A Sepsi OSK harmadik Román Kupa-döntőjére készülhet, 2020-ban még kikaptak a FCSB-től, de tavaly már hazahozták a trófeát a FC Voluntari elleni döntő után. Az idei fináléban a Kolozsvári U-Aradi UTA elődöntő győztesével kell majd összecsapniuk május 24-én Nagyszebenben.

Labdarúgó Román Kupa, elődöntő

  • Sepsi OSK- Kolozsvári CFR 3-0
  • Kolozsvári U – Aradi UTA (csütörtök, 19 óra)

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?