Román Kupa: melyiknek sikerül egyről a kettőre jutnia?

Fotó. frf.roMelyiknek sikerül egyről kettőre jutnia? Erre a 64 ezer dolláros kérdésre (a televíziózás hajnalán ez volt az amerikai kvízjátékok maximális, szállóigényévé vált nyereménye – szerk. megj.) kapunk választ szerda este 11 óra tájékán, amikor a nagyszebeni városi stadionban Cătălin Popa lefújja a Román Kupa-döntőt, amelyen a Sepsi OSK és Kolozsvári U küzd meg a trófeáért.

Az indító kérdésből könnyű kikövetkeztetni, hogy mindkét alakulat egyszer emelhette magasba a Román Kupát, a címvédőként érkező Sepsi OSK tavaly, a Kolozsvári U győzelméig közel egy emberöltőt, 58 évet kell visszamennünk az időben; az Egyetemisták 1965-ban szerezték meg első, és azóta is egyetlen trófeájukat.

További érdekessége a kupadöntőnek, hogy először rendezik a finálét Erdélyben, a tavaly felújított nagyszebeni városi stadion azért is tűnik jó választásnak, mert a szász város körülbelül egyenlő távolságra van a két résztvevő csapat otthonától. A 12 363 férőhelyes létesítményben előreláthatóan telt ház lesz, míg a Kolozsvári U-sok dolgát megkönnyíti a két várost összekötő autópálya, addig a Sepsi OSK különvonatot rendelt szurkolóinak.

Mi várható a lelátón?

A két tábor előreláthatóan nem fog összeborulni. A két csapat tavalyi augusztusi, Kolozsváron lejátszott mérkőzésén az U-s ultrák durva magyarellenes rigmusokkal „kedveskedtek” a székelyföldi vendégeknek. A galeri csak azt követően hagyott fel a gyalázkodással, hogy Sebastian Colțescu játékvezető 10 perces kényszerszünetet rendelt el, leküldte a csapatokat a pályáról és megelőlegezte, hogy végleg lefújja a mérkőzést, amennyiben xenofób kórus folytatódik.  

Másik oldalon nincsenek ilyen jellegű gondok a Székely Légió magját képező szurkolókkal, a háromszéki tábor nagyon okosan nem szokott válaszolni a provokációra. A gond viszont azokkal a szurkolókkal lehet a szerdai meccsen is, akik „idegenlégiósként” csatlakoznak a Sepsiszentgyörgyről érkezőkhöz; szurkolói fórumokon arról is hallani, hogy több tucat magyarországi ultra is ott lesz Nagyszebenben a piros-fehér galeri közé vegyülve. Miattuk már többször is kellett magyarázkodnia Diószegi László csapattulajdonosnak, a legnagyobb támadási felületet épp a tavalyi Román Kupa-döntőn hagyták azzal, hogy a román himnusz alatt hátat fordítottak a pályának (a lelátók kódrendszere szerint ez számít a legsúlyosabb sértésnek – szerk. megj.)

Ezzel is magyarázható Diószegi László alábbi Facebook-posztja.

Korábbi sikerek

A Sepsi OSK keretében 12 olyan játékos van, aki már Román Kupát. Dimitrov, Bălașa és Tudorie mindannyian kétszer is, de nem a Sepsivel, ők a CSU Craiovával jutottak fel a csúcsra a 2017/18-as illetve 2020/21-es szezonban. Ugyancsak két kupagyőzelme van Mateinek, ő egyszer a Steauával 2010/11-ben, egyszer pedig a Dinamóval 2011/12-ben emelhette magasba a trófeát. Nyolc további játékos – Niczuly Roland, Andres Dumitrescu, Raul. Ispas, Ninaj, Achahbar, Aganovics, Nicolae Păun és Marius Ștefănescua tavalyi menetelés végén ünnepelhetett. A külföldi játékosok között vannak olyanok is, akik más országokban nyertek nemzeti kupát: Ninaj Szlovák Kupát a Slovannal 2012/13-ban; Varga Roland három Magyar Kupát a Ferencvárossal 2014/15-ben, 2015/16-ban és 2016/17-ben; Achahbar Holland Kupát a Feyenoordnál 2015/16-ban; Safranko pedig Dél-Afrikai Kupát a Mamelodi Sundownsnál 2021/22-ben.

A Kolozsvári U jelenlegi keretébben 7 olyan játékos van, aki egyszer már nyert Román Kupát, különböző klubokkal: Romário Pires a Petrolul Ploiesti alakulatával 2012/13-ban, Alexandru Chipciu a Steauával 2014/15-ben, Adrian Bălan az FC Voluntari csapatával 2016/17-ben, Ivan Martics a CSU Craiovával 2017/18-ban, Andrei Miron az FCSB-vel 2019/20-ban, Ovidiu Bic és Dan Nistor mindketten a CSU Craiovával 2020/21-ben.

A Sepsihez hasonlóan az U-ban is vannak olyan légiósok, akik más országokban nyertek nemzeti kupát: Ivan Goranov kétszer Bolgár Kupát a Beroe Stara Zagorával 2012/13-ban és a Levszki Szófiával 2021/22-ben; Martin Remacle Belga Kupát a Standard Liège-zsel 2015/16-ban; ismét Romário Pires Izraeli Kupát a Maccabi Haifával 2015/16-ban; Ivan Martić Horvát Kupát a HNK Rijekával 2016/17-ben.

Ha az edzői teljesítményeket vesszük górcső alá, akkor megállapíthatjuk, hogy a Sepsi OSK-t irányító Cristiano Bergodinak tavalyról van egy Román Kupa győzelme és még 2005/06-ból egy elvesztett döntője a FC Nacionallal.

Direkt „ellenfele”, Ioan Ovidiu Sabău számára újdonság, hogy edzőként döntőbe jutott. A kolozsvári legenda játékosként jutott csúcsra, igaz nem nevelőegyesülete, az U színeiben, hanem a Dinamóval 1989/90-ben és a Rapiddal 2001/02-ben. 

A döntőt a Pitești-i Cătălin Popa vezeti, asszisztensei Daniel Mitruți (Craiova) és Bogdan Gheorghe (Bukarest) lesznek. A VAR-szobában a nagykárolyi Kovács Istvánra és a bukaresti Andrei Chivuletére  hárul vitás helyzetek elbírálása. 

A 20:30-kor kezdődő döntőt élőben közvetíti a DigiSport1, PrimaSport 1, az M4 Sport, a Kolozsvári Rádió és a Marosvásárhelyi Rádió. A Maszol tudósítója is a helyszínről számol be az eseményeről. 

 

Kapcsolódók

Kimaradt?