Elkényelmesedés hiúsította meg az FK Csíkszereda felsőházi terveit

Felsőházi rájátszásra pályázott a másodosztályú labdarúgó-bajnokságban az FK Csíkszereda, de végül 26 pontot gyűjtve csak a 11. helyen zárta az alapszakaszt a húszcsapatos mezőnyben. A playoff-ba jutás kapcsán Szondy Zoltánt, a székelyföldi klub elnökét kérdeztük, aki a csapat „elkényelmesedésében”, az erősítés céljával leigazolt játékosok kudarcos teljesítményével és a költségvetésük elégtelenségével magyarázta a történteket.

Forrás: Az FK Csíkszereda Facebook-oldala

Nem csak a klub és a szurkolók, hanem a sportszakma is a playoff-ba várta az FK Csíkszeredát a másodosztályú labdarúgó-bajnokságban, ám a szezon elején aratott sikereik menet közben „elfogytak”. Meghatározó volt a Sellenberk elleni 2-1-es vereségük november végén, majd a Temesvári Poli otthonában hagyott három pont tövább csökkentette esélyeiket. Ennek ellenére Szondy Zoltán, az FK elnöke januárban még azt mondta, hogy a szezon elején kitűzött céljuk, azaz a felsőházi rájátszásba jutás nem változott.

Ezt nem sikerült elérniük, aminek Szondy szerint három oka van. „Szerintem az első ok, hogy a csapat stábja és a játékosok el voltak kényelmesedve. Nagyon hamar elhittük, hogy ott vagyunk az első hat között, hiszen egy adott pillanatban egyenes feljutó helyen voltunk. Ezért, amit mai napig is egy kicsit furcsállok, a válogatott szünetekben bizony eléggé sok kívánnivalót hagyott maga után a felkészülés. Ezt most nagyon finoman fogalmaztam” – ecsetelte a Maszolnak.

A másik ok, hogy azok a játékosok, akikkel meg akarták erősíteni a keretüket és papíron nagyon ígéretesnek tűntek, nem váltották be a hozzá fűzött reményeket. „Mind kudarcot vallottak. Amikor én átvettem a csíkszeredai klubot még a megyei bajnokságban voltunk. Azóta eltelt jó pár év, de én olyan szezonra nem emlékeszek, hogy egyetlen átigazolásunk se váltsa be a hozzá fűzött reményeket” – mondta.

A harmadik ok szerinte a költségvetésükben keresendő, mert szerinte a kitűzött céljaik és a hozzárendelt anyagi lehetőségeik nincsenek arányban egymással. „Utólag be kell látnunk, hogy ez eléggé meghatározott sok mindent. A felnőtt csapat nem részesül magyarországi támogatásban. Ez, amúgy teljesen normális. Ezért a finanszírozást nehezen tudjuk megoldani. A helyi önkormányzat mellett, amit innen-onnan össze tudunk szedni, sajnos egész egyszerűen nem elegendő. Ezért van az, hogy általában az akadémia által kinevelt játékosok mellé folyamatosan ingyen igazolható játékosokat keresünk” – magyarázta a klubvezető.

Edzőváltás a szezon során

Az alapszakasz során edzőváltás is volt a csapatnál. Dican Ferenctől ősszel váltak meg – a Sellenberk ellen elveszített mérkőzés után –, majd a téli szünet előtti utolsó fordulóban a csapatmenedzser László Csaba készítette fel az együttest a Temesvári Poli elleni kiszállásra, hogy aztán télen a német Werner Bürgerre bízzák a vezetőedzői feladatokat. Szakvezetése mellett egy döntetlent és két vereséget jegyeztek az utolsó három fordulóban.

„A klubunk nem szeret menet közben edzőt váltani, mert az nagyon zsákbamacska. De jelen esetben az történt, hogy a játék egyre rosszabb volt, egyre kilátástalanabb és ez kicsúcsosodott a Sellenberk elleni hazai vereséggel, ami után Dican úr beadta a felmondását. Utána pont azért akartam László Csabát megbízni, mert nem akartunk pár mérkőzésre kívülről hozni edzőt. Ő hívta a segítőjét, ezt a német urat. Így utólag elmondom, hogy ez se volt szerencsés döntés, de elég kevés lehetőségünk volt. Amikor nincs annyi pénzed, mint amennyit szeretnél, onnantól kezdve a lehetőségek behatároltak. Ez az, amit meg kell értsünk. Mi itt a klubon belül, és talán a szurkolók és a támogatók is” – mondta Szondy.

Változtatni kell a hozzáálláson, különben...

A folytatásról kérdezve Szondy azt mondta, hogy a még „nem tisztult ki a kép”, ugyanakkor viszonylag erős az alsóházi csoportjuk a rájátszásban, ahol az Unirea Slobozia, a Slatina, a Sellenberk, a Bukaresti Metaloglobus, a Nagybányai Minaur és a Temesvári Poli lesznek az ellenfeleik. „A papírforma szerint nincs okunk aggódni, ha viszont úgy játszunk, ahogyan az elmúlt négy mérkőzésen játszottunk, akkor biztos ki fogunk esni. Ha ezzel a játékkal és ezzel a hozzáállással áll ki a csapat – tisztelet a kivételnek – akkor semmi esélyünk” – figyelmeztetett Szondy. Hozzátette: mentalitásváltásra lesz szükség a hátralévő mérkőzéseken. „Ha az utolsó utáni pillanatban ezek az emberek megértik, hogy a profi futball nem csak annyit jelent, hogy felveszed a fizetésedet, akkor nem hiszem, hogy problémáink lesznek. Alapjában véve mi három meccsen buktunk meg. Ezek olyan meccsek voltak, amelyeken, ha a játékosokban és az edzőkben van becsület kimennek a pályára és rúgnak négy gólt. Van húszon akárhány játékosunk, akik futballistának vallják magukat és akiknek a teljesítménye finoman fogalmazva is várakozáson aluli volt” – mondta a klubvezető.

Tekintettel arra, hogy a felsőházról lemaradtak, több játékos teljesítményével probléma van, felmerült a kérdés, hogy terveznek-e még több fiatalnak játéklehetőséget adni. Ezzel kapcsolatban a Szondy megjegyezte: már elkezdték beépíteni a fiatalokat és szerinte a jövőben még több fiatal lép majd pályára az FK Csíkszereda Liga 2-es csapatában.

Egyetlen erdélyi csapat a felsőházban. Csupán egy csapat képviseli Erdélyt a Liga 2 felsőházi rájátszásában: a szezon meglepetésének számító Dési Unirea jutott a playoff-ba. A Kolozs megyei csapat 32 ponttal a 4. negyedik helyen zárta az alapszakaszt. Mellette a Steaua (40 pont), a Poli Iași (40), a Galaci Oțelul (36), a Gloria Buzău (31) és a Dinamo (31) végeztek az első hatban. A Steauának, mint ismeretes, továbbra sincs feljutási joga; a bukarestiek a playoff első fordulójában épp a Dés gárdáját fogadják hétvégén. A felsőházi rájátszás végén az első két helyezett egyenes ágon jut fel a SuperLigába, míg a harmadik és negyedik helyezettek osztályozón válthatnak jegyet az élvonalba. Az alsóház rájátszását követően mindkét csoport hatodik és hetedik helyezettje búcsúzik a Liga 2-től, az ötödik helyezettek pedig egymás ellen vívnak osztályozót a bennmaradásért. Az FK Csíkszereda, mint írtuk, az A csoportban szerepel és a Slatinát fogadja a hétvégi első fordulóban. A B csoportban három erdélyi klub, a Brassó FC, az Újszentes és Temesvári Ripensia mellett a Concordia Chiajna, a Viitorul Pandurii Târgu Jiu, a Progresul Spartac és a Konstancai Unirea harcolnak a bennmaradásért. A playoff-ban oda-visszavágó alapú körmérkőzéses rendszerben játszanak, az alsóházban viszont csak egyszer mérkőznek meg egymással a felek. Az alapszakaszban gyűjtött pontjaikat tovább vitték a rájátszásra.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?