FRISSÍTVE - Liga 2: a magyarokat gyalázták a bukaresti ultrák Csíkszeredában

Kis túlzással azt mondhatjuk, hogy a lelátón több volt az izgalom, mint a pályán a csütörtökön este lejátszott FK Csíkszereda–Bukaresti Dinamo másodosztályú futballmeccsen. A kevés helyzetet hozó találkozónak a Csíkszeredába utazó fővárosi ultrák Magyarországot és az erdélyi magyarokat gyalázó rigmusai adtak negatív körítést némi tiltott pirotechnikával színezve.

Nagy várakozás és fokozott érdeklődés övezte a Bukaresti Dinamo csíkszeredai vendégjátékát a Liga 2-es labdarúgó-bajnokság 13. fordulójának nyitómeccsén. A házigazda piros-feketék csaknem napra pontosan négy évvel ezelőtt emlékezetes mérkőzésen, tizenegyes-rúgásokkal búcsúztatták a bukarestieket a Román Kupa nyolcaddöntőjében. Akkor az FK a harmadosztályban, a Dinamo pedig a legjobbak között szerepelt.

Gyászszünettel kezdődött a mérkőzés, a szerdán elhunyt gyimesközéploki fiatal labdarúgóra, Tímár Áronra, valamint az autóbalesetben életét vesztő Sabin Nicolae-ra, a DigiSport operatőrére emlékeztek a lelátókon néma főhajtással. 

Fotó: FK Csíkszereda | Pál Zoltán

A találkozó hazai helyzettel indult, ám elcsorgott a labda a piros-fehérek kapujának jobb alsó sarka mellett. Ezután leginkább Paul Pârvulescu sérülése és a vendégdrukkerek pirotechnikai bemutatója jelentett izgalmat. A középpályást az első negyedóra végén le kellett cserélni, helyére Petre Ivanovici érkezett. Közben egymás után három hanggránát is berepült a vendégszektorból, kettő a játéktéren robbant fel. A találkozó játékvezetője, Cătălin Busi nem látott okot a játék megszakítására, ahogy akkor sem, amikor felhangzottak a magyarságot, Magyarországot gyalázó rigmusok.

Nem volt szép meccs

A futball szépségeiből közben nem sokat mutattak be a csapatok. A félidő közepéhez érve egy hajmeresztő hazai védelmi hiba után a gólvonalról tisztázott Kovács Márk, míg az FK csak néhány blokkolt lövési kísérletet mutatott fel. A szünet előtt két alkalommal is bizonytalankodott a csíki védelem, ám csupán egy lesgól született. Így gólnélküli döntetlennel, némi füttyszó kíséretében vonulhattak pihenőre a felek.

Sok minden a második játékrészben sem változott. A vendégek ultrái továbbra is az országon kívül látták volna legszívesebben az erdélyi magyarokat. Ami hasonló volt az első 45 perchez, hogy a bíró továbbra sem szakította félbe a mérkőzést a bekiabálások miatt (ez majd csak a 86. percben történt meg).

Maradt az iksz

Közben a pályán fokozatosan felülkerekedett a Dinamo, az utolsó fél óra egyértelműen a piros-fehéreké volt. Valódi gólhelyzetet azonban nem alakítottak ki a vendégek, támadóik többször túlbonyolították az akciókat. A hazaiak ereje pedig láthatóan teljesen elfogyott a hajrára. Gyenge Szilárd kapusbravúrjai is kellettek ahhoz, hogy az egyik bajnoki pont végül Csíkszeredában maradjon.

A vendégszurkolók búcsúzásképpen nekifogtak az őket a hazai nézőktől elválasztó kordonok lebontásának, majd válogatott gyalázkodások közepette hagyták el a csíkszeredai stadiont. A hazai hívek a székely himnusz eléneklésével köszönték meg az FK játékosainak a küzdelmet.

FRISSÍTÉS: A mérkőzés másnapján az FK Csíkszereda közleményben ítélte el a bukaresti ultrák magyarellenes viselkedését és kifogasolta a Dinamo stábtagjainak hozzáállását is. "A Bukaresti Steaua elleni idegenbeli győzelmünk után sem hallgattunk, most sem tesszük. Túl a számunkra nem kedvezőtlen eredményen, nem mehetünk el szó nélkül amellett, amit csütörtökön este a Bukaresti Dinamo szurkolótábora, mintegy 150 fő, elművelt. A magyar közösség szinte szünet nélküli gyalázása, a mérkőzés utáni provokációk, melyek szinte tettlegességig fajultak – mindezek újabb bizonyítékai annak, hogy vannak Romániában egyesületek, ahol a magyarellenesség elfogadott, támogatott viselkedési forma. Ezt bizonyítják egyébként a Dinamo több stábtagjának mérkőzés utáni megnyilvánulásai is, akik teljesen egyetértettek szurkolóikkal, az egyetlen problémájuk az volt, hogy mi miért beszélünk magyarul…" - áll az FK Csíkszereda közleményében.

Labdarúgó Liga 2., alapszakasz 13. forduló
FK Csíkszereda – Bukaresti Dinamo 0–0
Csíkszereda, Városi Stadion 2000 néző
Sárga lap: Rodrigues de Moura (23.), Costin Amzăr (44.), Bani Mustafa (66.), ill. Veres Szilárd (90+2.)
FK Csíkszereda: Gyenge Szilárd – Kovács Márk, Kelemen Dávid, Apro Claudiu – Gál-Andrezly Péter, Kovács Lóránt (Mickaël Panos, 65.), Veres Szilárd, Paul Pârvulescu (Ivanovici Petre, 15.) – Omar El Sawy (Suciu Toni, 84.), Jelena Richárd, Soufiane Jebari (Marvin Schieb, 84.) Vezetőedző: Dican Ferenc
Dinamo: Oncescu Denis– Rodrigues de Moura Gabriel, Giafer Deniz, Patriche Răzvan Bogdan, Amzăr Costin (Alin Şerban, 79.), Bena Quentin Alexandre – Iglesias Gago Daniel, Gorla Larrucea – Ghezali Lamine, Alexandru Pop (Buhăescu 58′), Bani Mustafa Andrei Ahmed Vezetőedző: Ovidiu Burcă

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?