Átalakulóban a Sepsi-SIC kerete – külső nyomás vagy jobb ajánlat?

„Külső nyomásra” távoztak játékosok a hétszeres román bajnok Sepsi-SIC női kosárlabdacsapatától – állítja a háromszéki együttes. Rusz István szakosztályvezető szerint a játékosügynök hatással volt a kosárlabdázókra, Sergiu Gherdan viszont cáfolja, hogy befolyásolta volna a játékosok döntését és etikátlannak tartja, hogy a címvédő „bűnbakot keres”.

Változások lesznek a hétszeres bajnok és nyolcszoros Román Kupa-győztes Sepsiszentgyörgyi Sepsi-SIC női kosárlabdacsapatának keretében – jelentette be pár napja a háromszéki együttes. Önmagában ez nem jelent meglepetést, hiszen a bajnoki szünetben természetes a játékmozgás a csapatoknál, csakhogy a hivatalos kommunikáció „külső nyomással” és a klubtól „független” tényezőkkel indokolja a kosárlabdázók csapatváltását.

Fotó: a Sepsi-SIC Facebook-oldala

Azt fontos kiemelni, hogy az érintett játékosok szerződése lejárt, azaz szabadon igazolhatnak. Ezt Rusz István, a klub csapatmenedzsere is megerősítette a Maszolnak. Hangsúlyozta: nem volt felmondás, hiszen a szezon végéig, április 30-ig volt érvényes szerződésük, akiknek pedig még élő szerződése van a klubbal, azok esetleges átigazolása kapcsán nem keresték meg. Azt nem árulta el, hogy pontosan hányan távoznak a csapattól – ezzel kapcsolatban később ígért hivatalos bejelentést –, de egy részüket szerették volna megtartani, és meglátása szerint a játékosokat nem elsősorban anyagi szempontok szerint döntöttek a csapatváltás mellett, hanem a játékosügynök „túl nagy hatással” volt rájuk.

Hivatalosan eddig Ioana Ghizilă és Orbán Nikolett távozását jelentették be. Előbbi öt év után távozik, és a klub szerint „külső nyomásra” nem fogadta el az ajánlatukat. Közleményük azt nem írta, hogy mit takar a külső nyomás, de ahogyan lapunknak Rusz, úgy korábban a klub hivatalos közleménye is a játékosügynökséggel indokolta a keretváltozást. „Csapatunk egy része távozik tőlünk független okok miatt. Mi szerettük volna folytatni a közös munkát, meghosszabbítani a szerződésüket, viszont nem rajtunk múlt a végkifejlet. Az az ügynökség, amely uralja a román női kosárlabdapiacot teljesen más véleményen volt, így azt a döntést hozta, hogy a játékosait átirányítja más együtteshez” – fogalmaztak egy Facebook-bejegyzésben.

Gherdan: „nem az én hibám”

Lapunk megkereste Sergiu Gherdant, aki a Sepsi-SIC-től távozó játékosok egy részét képviseli. A játékosügynök azt mondta: nem tudtak megegyezésre jutni a klubbal; voltak kosárlabdázók, akik máshonnan jobb ajánlatott kaptak, míg egyes játékosok nem kaptak ajánlatot a hosszabbításra. „Nem vettem én el a játékosaikat. Nem is tehettem volna. Senkinek sem a tulajdona. Személyekről beszélünk, nem pedig valamilyen dísztárgyról, amivel bárki kedvére rendelkezhet” – fogalmazott a nagyváradi FIBA-ügynök. A sportjogász hangsúlyozta azt is, hogy a Sepsi-SIC távozói közül nem mindenkit ő képvisel. „Nem az én hibám” – szögezte le Gherdan.

Azt mondta, hogy a távozók egy része szeretett volna maradni, de erről nem volt „kivel tárgyalnia”, mert másfél hónap alatt nem kapott választ az igényeikre. A játékosok eközben jobb ajánlatot kaptak. Egyes hírek szerint mind Konstancára igazolnak, de Gherdan ezt cáfolta. Elmondása szerint a Sepsi-SIC-től távozó 8-9 játékos közül mindössze csak vagy kettőről tud, aki a bajnoki ezüstérmes tengerpartiak alakulatát erősíti ezentúl.

Nem tartja ugyanakkor etikusnak, hogy a háromszéki klub bűnbakot keres, és másra hárítja a felelősséget. „Nem gyakoroltam rájuk nyomást. A játékosokat is meg lehet kérdezni, ők is ugyanezt fogják mondani” – tette hozzá Gherdan.

Fotó: Sergiu Gherdan Facebook-oldala

Csapatépítés folyamatban

A Konstancai CSM amúgy azt már bejelentette, hogy Ghizilă és Orbán náluk folytatja pályafutását, ugyanakkor hazahozták külföldről a kolozsvári Gabriela Mărgineant is, hogy a következő idényben a trónkövetelő tengerpartiak keretét erősítse.

A Sepsi-SIC eközben ugyancsak tárgyalásokat folytat, hogy a 2023–2024-es szezonra ütőképes csapattal lépjenek pályára. „A következő időszakban nyilvánosságra hozzuk, hogy kik távoznak, kik maradnak és kik érkeznek. Utóbbiakat akkor közöljük veletek, amikor aláírtuk a szerződéseket. A jövőben nagyobb hangsúlyt fektetünk a helyi kosárlabdázókra, illetve az utánpótlás-nevelésre. Kérünk titeket, a következő időszakban legyetek türelmesek, amint lehet megosztjuk veletek az újdonságokat” – közölték már korábban is a Facebook-oldalukon.

Az egyelőre bizonyos, hogy Zoran Mikes edző marad a háromszékiek vezetőedzője, és mint lapunknak a héten Rusz István is azt mondta, több játékossal is tárgyalnak. Hangja ugyanakkor csalódottnak tűnt, és mint kérdésünkre mondta azért, mert „olyan kósza hírek terjengenek, amelyek nem igazak.” Részleteket nem árult el, de azt mondta, hogy hamarosan bejelentik a változásokat. „Valahogy alakuljon ki a keret, meg szeretnénk várni, amíg bizonyos dolgok letisztulnak bennünk is” – mondta a szakosztályvezető.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?