Bíróságon a légiósszabály: a sportügynökség fellebbez az alapfokon elvesztett perben

A kolozsvári táblabíróság alapfokon jóváhagyta Novák Károly Eduárd volt sportminiszter légiósszabályának eltörlését, azt a rendeletet, amely alapján a csapatsportok képviselőinek legkevesebb negyven százalékban romániai játékosokat kell pályára küldeniük az országos megmérettetéseken. Elisabeta Lipă, az Országos Sportügynökség elnöke a Maszolnak azt mondta, hogy fellebbeznek az ítélet ellen. 

A tavaly nyáron kihirdetett, nagy port kavart szabályt a Besztercei Gloria sportklub támadta meg a bíróságon, és a napokban hozott alapfokú döntés alapján meg is nyerte a pert a szaktárca ellen.

Továbbra is pályán kell tartani a hazai játékosokat | Fotó: Besztercei Gloria/Facebook

A sportminisztériumot ugyan felszámolták, de hatáskörét az Országos Sportügynökség (ANS) vette át, amelyiknek még lehetősége van fellebbezni az ítélet ellen. Ezzel a lehetőséggel élnek is – tájékoztatta a Maszolt Elisabeta Lipă, az ANS elnöke. Megkeresésünkre elmondta: minden lehetséges jogi eszközt megragadnak annak érdekében, hogy bebizonyítsák, ez a rendelet nem sérti sem az európai uniós jogokat, sem pedig a munkavégzéshez való jogot, egyszerűen a sport védelmét szolgálja. Hangsúlyozta azt is, hogy a Besztercei Gloria ugyan alapfokon pert nyert az ügyben, de azt nem kérték, hogy jogerős döntésig a bíróság függessze fel a korlátozó intézkedést. Ez tehát azt jelenti, hogy a csapatoknak változatlanul eleget kell tenniük a megkötésnek és a pályára küldött játékosaik legalább negyven százaléka hazai sportoló kell legyen. Lipă emlékeztett, hogy a rendeletet többen, köztük a nép ügyvéde is megkérdőjelezte, de ők minden egyes panaszra válaszoltak, illetve válaszolni fognak.

A légiósszabály, mint ismeretes, megosztotta a hazai sportéletet, ugyanakkor diszkriminatív jellegére Asztalos Csaba, az Országos Diszkriminációellenes Tanács elnöke is rámutatott. A gyakorlati alkalmazása leginkább a kézilabdasportot érinti, így nem véletlen, hogy a beszterceiek bíróságon támadták meg. Élvonalbeli női kézilabdacsapatuk keretének fele külföldi játékos, bár a légiósok aránya náluk korántsem akkora, mint a Bukaresti CSM-nél. A bajnokságban szereplő együttesek többsége ugyanakkor az elmúlt idényben nem tartotta be a rendeletet, az emiatt kiszabott pénzbírság ellen pedig óvást emeltek. Azóta viszont megemelték a szankció összegét, immár minden egyes kihágást 30 ezer lejre bírságolnak. Egy kézilabdacsapatban például minden egyes hazai meccsen legalább három hazai játékosnak folyamatosan a pályán kell lennie ahhoz, hogy a 40 százalékos szabálynak megfeleljen. A korlátozás célja, hogy több játéklehetőséget kapjanak a hazai sportolók és ezáltal erősödjenek a válogatottak.

„Toldozgatjuk a hiányokat”

A sportügynökség vezetőjét kérdeztük a Novák Eduárdtól „megörökölt” országos sportstratégia gyakorlatba ültetéséről is. Ezzel kapcsolatban Lipă azt mondta, hogy amikor átvette a hivatalt erről beszélt elődjével is, aki azt mondta neki, hogy bizottságokat kell létrehozni és hosszú még az út. „Meglátásom szerint ez voltaképp a hazai sport problémáinak az elemzése, stratégiáról nem beszélhetünk, még nincsenek konkrét normatívák a gyakorlatba ültetéshez” – állapította meg. Ehhez társulnak a pénzügyi problémák, mivel bevallása szerint pénzügyileg továbbra is rosszul áll az ANS. Azt mondta, hogy amikor megkezdte a munkát már az is kihívást jelentett, hogy honnan teremtse elő a pénzt a fizetésekre. Az ügynökség számára nemrég jóváhagyott költségvetéskiegészítés sem elégíti ki a szükségleteiket, de most nem tehetnek mást, mintsem megpróbálják kihúzni az év végéig. „Akkor készítünk egy realisztikus költségvetéstervezetet a következő évre” – mondta. Emlékezetes, hogy az év elején a sportminiszter azt mondta, hogy bőséges a büdzsé a 2023-as esztendőre, ezért felmerült a kérdés, hogy mi lett a pénzzel. „Ezt kérdezem én is. Amikor megítélték a költségvetést azt mondta, hogy ilyen nagy költségvetése a sporttárcának még nem volt. Aztán valamikor februárban megállapították, hogy elfogyott a pénz. Onnantól kezdődtek a problémák, egyik helyről kezdték átpakolni a pénzt a másik helyre. És most ez lesz az év végig, a toldozgatjuk a hiányokat” – mondta Lipă.

A Besztercei Gloria női kézilabda-csapata vezetőedző nélkül maradt, miután hétfőn bejelentették Horațiu Pașca távozását. A klub közleménye alapján a szakemberrel közös megegyezéssel bontottak szerződést. Utódjáról az elkövetkező napokban döntenek. A besztercei alakulat hat forduló után 12 ponttal az ötödik helyen áll a Virágok Ligájában.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?