Magyarázkodik a PSD a készpénzhasználat korlátozását célzó reformok kapcsán

Közösségi oldalán magyarázkodik a Szociáldemokrata Párt (PSD) azt követően, hogy a kormány javasolta a készpénzes kifizetések fokozatos visszaszorítását.

Illusztráció | Fotó: Molnár Boglárka

Az erre irányuló elképzelésekről Marcel Boloș pénzügyminiszter nyilatkozott az Antena 3 csatornán, hangsúlyozva, hogy a digitális fizetőeszközök alkalmazásával csökkenthetővé válhat az adócsalás és arra számít, hogy pozitív hatással lesz az állambevételre.

Azt mondta, hogy első lépésként a jogi személyek közötti készpénzes kifizetéseket korlátoznák 5 ezer lejről ezer lejre. A magánszemélyek 2024 január elsejétől 5 ezer lejig, 2025 január elsejétől pedig 2500 lej értékig fizethetnek majd készpénzzel, azon túlmenően bankkártyás kifizetést vagy banki utalást kell igénybe venni.

A PSD kedd délután közösségi oldalán „hamis témának nevezte” a korlátozásokkal kapcsolatos aggodalmakat, bejegyzésében a párt próbált mindenkit megnyugtatni. „Senki sem ellenőriz. Senki sem fogja a zsebedből kivenni a pénzt” – fogalmaz a párt, amely szerint a korlátozás csakis az adócsalóknak árt majd, nem pedig a hétköznapi embereknek. „Ha magánszemély vagy továbbra is fizethetsz majd készpénzzel bármely üzletben naponta 5000 lej értékben. Azaz a napi limit jóval magasabb, mint a havi nettó átlagbér” – hangsúlyozták. Hozzátették azt is, hogy az erre vonatkozó rendelet egyelőre még nem is lépett hatályba, mert az USR megtámadta azt az alkotmánybíróságon.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?