Romániában is csökken a készpénz népszerűsége

A teljes pénztömeg közel 17 százalékát tartjuk készpénzben, míg az eurózónában ez az arány 9,5 százalék.

Egyre többen használnak idehaza bankkártyát és végeznek online kifizetéseket, azonban a készpénz még mindig sokkal népszerűbb, mint Nyugat-Európában, írja a Ziarul Financiar. A Román Nemzeti Bank (BNR) adatai szerint a forgalomban levő készpénz mennyisége jelenleg 106 milliárd lej körül van, míg a teljes pénztömeg, mely magába foglalja a bankszámlákon és a bankbetéteken található pénzt is, közel 625 milliárd lej.Fotó: Agerpres

A készpénz tehát a teljes pénztömeg 16,9 százalékát teszi ki. 2019-ben ez az arány még 18 százalék volt, 2020 második felében 18,5 százalékra nőtt, azóta azonban folyamatosan csökken. A mutató jelenlegi értéke azonban még mindig sokkal nagyobb, mint Nyugaton, az eurózónában ugyanis a készpénz csupán 9,5 százalékát adta a teljes pénztömegnek 2022 szeptemberében.

A kártyaleolvasó terminálok és a bankautomaták arányának az alakulása szintén a készpénz térvesztését mutatja. 2017-ben még csak 17 kártyaleolvasó jutott egy bankautomatára, mostanra azonban ez az arány 31 fölé nőtt.

A kártyás fizetések száma szintén erőteljesen növekvő tendenciát mutat. 2015-ben az 1 millió lakosra eső kártyás fizetések száma 23 millió volt, azonban 2018-ban már 60 millióra emelkedett, időközben pedig elérte a 121 milliót. A látványos növekedés ellenére a mutató hazai értéke továbbra is jelentősen elmarad az eurózónáétól, ahol 1 millió lakosra 164 millió kártyás fizetés jut.

Az internetes átutalások népszerűsége is robbanásszerűen nőtt az elmúlt években. 2011 és 2014 között az ország lakosságának mindössze 3-4 százaléka végzett ilyen átutalásokat, mostanra azonban ez az arány 20 százalékra nőtt. Ugyanakkor ez még mindig nagyon messze van az Európai Unió közel 60 százalékos átlagától.

Kapcsolódók

Kimaradt?