banner_phBMMWg3_970x250_Mol_HU.jpg
banner_6stHcYKY_300x250_Mol_HU.jpg

Más államok deficitjét finanszírozzák a hazai lakossági megtakarítások

6 milliárd eurónál több nettó tőkét exportáltak a bankok.

Az elmúlt tizenegynéhány évben hatalmas mértékben nőttek Romániában a lakossági megtakarítások. Ez odavezetett, hogy jelenleg a bankbetétek értéke sokkal nagyobb, mint a hiteleké, a különbözetet pedig külföldön helyezik el a pénzintézetek.

2008 júliusában, a nemzetközi pénzügyi válság kitörésekor, a hazai bankok nettó külföldi aktívumai, vagyis az oda kihelyezett, illetve az onnan érkező pénzek különbsége -16 milliárd euró volt. 2019 júliusára ez minimális értékűre, -0,22 milliárd euróra csökkent, hogy aztán átforduljon pozitívba.

2020 júliusában már plusz 4,6 milliárd euró volt az egyenleg, amiben nagy szerepe lehetett annak, hogy az államok hitelből próbálták finanszírozni a koronavírus-járvány miatt bevételkieséseket. Az idei júliusára a romániai bankok által külföldre kihelyezett nettó összeg 6,1 milliárd eurót tett ki.

„Azt mondhatjuk, hogy helyi kereskedelemi bankok nettó hitelezői a külföldnek. 2021 júliusában 6,1 milliárd euró volt a többlet, vagyis a bankok 6 milliárd euró tőkét exportáltak, míg 2008-ban még 16 milliárd eurós deficitünk volt. Ez azt mutatja, hogy van tőke Romániában, van pénz, amiből a helyi gazdaságot lehetnek finanszírozni. Az elképzelés az lenne, hogy finanszírozzuk a magánszektort. Rendben van, finanszírozzuk az államháztartási deficitet is, de miért finanszírozzuk más országok deficitjét?” – mondta Cristian Popa, a Román Nemzeti Bank (BNR) igazgatótanácsának a tagja.

(Nyitókép: AdobeStock)

Kapcsolódók

Kimaradt?