Elfogadta a kormány az államadósság-kezelési stratégiát

Elfogadta a kormány szerdai ülésén a 2021–2023-ra vonatkozó államadósság-kezelési stratégiát – jelentette be a miniszterelnök.

Florin Cîţu azt mondta: három forgatókönyv is létezik, de ő az „optimista változat” híve, amely szerint a következő időszakban az államadósságot a bruttó hazai termék (GDP) 50 százaléka körül stabilizálják.

A kormányfő emlékeztetett arra „az elmúlt 30 esztendőben példa nélküli helyzetre”, hogy két évig egyáltalán nem változott az adótörvénykönyv, nem vezettek be új adókat és illetékeket, és nem módosítottak a meglévők szintjén. Kifejtette: 2020-ban a kormányzati szinten felmerülő 149 milliárd lejes bruttó finanszírozási igényt mintegy 61,1 százalékban hazai forrásokból, 38,9 százalékban külső forrásokból fedezték.

A kormányfő elmondta: a pénzügyminisztérium célkitűzései a 2021–2023-as időszakra vonatkozó államadósság kezelésével kapcsolatban hasonlók az előző stratégiában meghatározottakhoz, nevezetesen: a központi közigazgatás finanszírozási igényeinek biztosítása a közép- és hosszútávú költségek minimalizálása mellett; az államadósság-portfólióval kapcsolatos kockázatok korlátozása; a hazai állampapírpiac fejlesztése.

(A nyitókép illusztráció | Fotó: Agerpres)

Kapcsolódók

Kimaradt?