Meg kell húzniuk a nadrágszíjat a bankároknak: megkurtítaná a kormányfő az állami bankok igazgatóinak bérét

A CEC Bank és az EximBank vezetői jelenleg havi 16-17 ezret keresnek. Nem lejben, euróban.

Florin Cîțu kormányfő el van szánva, hogy csökkentse a két állami tulajdonban levő hitelintézet, a CEC Bank és az Exim Bank vezetőinek a bérét. A miniszterelnök, még pénzügyminiszterként egyszer már nekifutott ennek a tervnek, de nem járt sikerrel. Cîțu azt szeretné elérni, hogy a két elnök-vezérigazgató havi juttatása nettó 28 ezer lej, közel 6 ezer euró legyen.

A CEC Bank első embere Bogdan Neacșu, aki, vagyonnyilatkozata szerint 2019-ben 982 338 lejt keresett. Ez havi 81 861 lejnek felel meg, ami euróban több mint 16 ezer. Ezen összeg nettó keresetet jelent. Traian Halalai, az EximBank elnöke kicsivel jobban keresett kollégájánál, egy év alatt 1 061 204 lejt utalt a munkáltatója a számlájára, havi 88 ezret. Halalainak mellékjövedelme is volt, egy kormányzati bizottság tagjaként 219 659 lejt tett zsebre egy év alatt.Más bankárokhoz képest nem keres sokat a CEC Bank vezérkara, de őket közpénzből fizetik/Fotó: Facebook

Mindkét bankigazgató fizetését a pénzintézet vezető tanácsa és a részvényesek közgyűlése állapítja meg, a többi vezető beosztású munkatárs bére az övékéhez van arányítva. Florin Cîțu kb. 60 százalékkal vágná vissza a bankok vezetőségének a fizetését, ami komoly érvágás lenne, ugyanakkor tény, hogy havi 28 ezer lejből is nagyon jól meg lehet élni.

Az is tény, ugyanakkor, hogy a CEC Banknál és az EximBanknál folyósított bérek a bankszektorban egyáltalán nem kirívóak, inkább szerénynek minősülnek. Az Európai Bankhatóság (ABE) tájékoztatása szerint Romániában három bankigazgató is évi 1 millió eurónál többet keres. Havi bontásban a jövedelmük meghaladja a 83 ezer eurót, ami körülbelül 400 ezer lejnek felel meg.

Ehhez képest Neacșu és Halalai bérezése kifejezetten visszafogott, a 28 ezer lej pedig, amit a miniszterelnök szán nekik, igazán aprópénznek számít. Más kérdés, hogy az 1 millió eurónál is többet kereső vezetők magántulajdonban levő pénzintézetektől kapják a fizetésüket, míg Neacșu és Halalai munkáltatója közvetve a pénzügyminisztérium.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Nem Florin Cîțu volt az első pénzügyminiszter aki úgy találta, hogy közpénzből nem ildomos mesés bért fizetni, még banki vezetőknek sem. PSD-s elődje, Eugen Teodorovici 2019-ben már visszafogta a két állami bank vezetőinek a bérezését, az igazgatók ugyanis korábban havi 25 ezer euró körüli összeget vittek haza.

Bár a banki felsővezetők a legjobban fizetett alkalmazottak közé tartoznak idehaza, nemzetközi viszonylatban szerény a javadalmazásuk. Az EBA adatai szerint Olaszországban 206 pénzintézeti vezető keres évi 1 milliónál többet, míg Franciaországban 234-en, Németországban pedig 450-en vannak. Európában Nagy-Britannia a bankárok paradicsoma, a szigetországban 3 614-nek az éves keresete haladja meg az 1 millió eurót. Természetesen ezen országokban a bankszektor sokkal fejlettebb, mint idehaza.

A globális szinten jelentősnek számító bankok leginkább megbecsült vezetői 10 millió eurónál is többet keresnek évente, mellettük Neacșu és Halalai szinte csórónak érezheti magát. A két állami bank vezetői fizetésének a csökkentése már csak azért is méltányos lenne, mivel a többi munkatárs egyáltalán nincs jól megfizetve. Egy két évvel ezelőtti összehasonlító tanulmány szerint a CEC Bankban az átlagbér 3 526 lej volt, lényegesen alacsonyabb, mint a konkurenciánál. A legjobban az ING fizetett, ott 8 263 lej volt az átlagkereset, a második helyezett Transilvania Banknál pedig 6 805 lej.  

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?