A kormányban, a bankokban és a lejben sem bízunk

A kormány iránt való bizalmatlanságunk állandó, függetlenül attól, hogy azt mely pártok adják, s a miniszterelnök személyétől is.

Sem a kormányban, sem az ország pénzügyi rendszerében nem bíznak a román állampolgárok, derüli ki az osztrák nemzeti banknak a térség országaiban végzett felméréséből.

A vizsgált tíz állam közül Romániában a leginkább szkeptikusak az emberek azzal kapcsolatban, hogy a nemzeti valuta öt év múlva is viszonylag stabil és megbízható fizetőeszköz lesz. A a csehek és a lengyelek bíznak a koronában és a zlotyban, míg a horvátok, a bulgárok és a magyarok bizalmatlanok a maguk pénzével szemben, de kevésbé, mint a romániaiak.  

A bankok iránti bizalom is nálunk a legalacsonyabb a régióban, s nem csupán az EU-tagállamok viszonylatában. A csatlakozásra váró balkáni államok, Szerbia, Albánia, Bosznia-Hercegovina és Észak-Macedónia lakói is jobban bíznak a saját hitelintézeteikben, mint mi. Akárcsak a nemzeti valuta tekintetében, ezen a téren is a cseheknél és a lengyeleknél a legmagasabb a bizalmi szint, de az albánok se maradnak le sokkal. Az éves adatok azt mutatják, hogy idehaza 2010-ben volt mélyponton a bankokkal szembeni bizalom, azóta növekvő tendencia érvényesül.

A kormánnyal szintén a romániaiak bíznak legkevésbé, míg a magyarországiak a leginkább. Az albánok ugyanakkor messze megelőznek mindenkit a politikai vezetésbe vetett bizalom tekintetében. A tanulmány tavalyi adatokat tartalmaz, tehát nem az Orban-kabinethez való viszonyulást tükrözi.

Az EU-t szeretjük

Az elmúlt évtized adatai ugyanakkor azt mutatják, hogy a végrehajtó hatalommal szembeni bizalmatlanságnak nincs pártpolitikai vonzata, az emberek általában nem bíznak a kormányban, függetlenül attól, hogy mely pártok állnak mögötte, illetve a miniszterelnök személyétől. A 2009 és 2019 közti időszakban a tíz országban messze a legnépszerűtlenebb a Boc-kabinet volt 2010-bén és 2011-ben. A Gyurcsány Ferenc-féle kormány iránt is nagyobb bizalommal viseltettek a magyar választók, mint a hazaiak az aktuális kolozsvári polgármester vezette kabinet iránt, melyet valójában Traian Băsescu, akkori köztársasági elnök dirigált.

A romániaiaknál kevésbé csak a bosnyákok bíznak a politikusaikban, a másik végletet pedig az albánok és a szerbek képviselik.

Az Európai Unió iránti bizalom tekintetében az élbolyba tartozunk a régión belül. Az EU bizalmi indexe csak Lengyelországban, Bulgáriában és Albániában nagyobb, mint nálunk, ráadásul nem is sokkal. Némileg meglepő módon, bár a kommunikáció terén az Orbán-kormány állandóan harcban áll az unióval, a magyar polgárok szintén bíznak az EU-ban, s a bizalom szintje tavaly magasabb volt, mint bármikor az elmúlt évtizedben.    

Kapcsolódók

Kimaradt?