banner_MpsidwSE_970x250_Haromszek.jpg
banner_3lV7MYIa_300X250_Haromszek.jpg

Felmérés: országos lezárásra számít a lakosság többsége a választások után

Egy friss felmérés szerint a lakosság többsége ellenezne egy olyan országos zárlatot, amilyet az áprilisi rendkívüli állapot idején rendeltek el a koronavírus-járvány miatt, ugyanakkor a megkérdezettek 60 százaléka arra számít, hogy a hatóságok el fogják rendelni az országos karantént, csak kivárják, amíg lezajlanak a december 6-i parlamenti választások.

Az Avangarde közvélemény-kutató intézet által november 15-17. között végzett, a román sajtó által pénteken részletezett telefonos felmérés szerint a válaszadók 54 százaléka ellenezné, 34 százaléka helyeselné az országos lezárást, a többiek nem tudtak állást foglalni.

Másfelől a felmérés résztvevőinek alig 13 százaléka vélekedett úgy, hogy a – választások elhalasztását ellenző, attól nagyobb parlamenti felhatalmazást remélő jobbközép – kormány december 6-a után sem fog országos karantént elrendelni. Arra a kérdésre, hogy vajon a román hatóságok érdekeik alapján manipulálják-e a járványügyi jelentéseket, a megkérdezettek 49 százaléka válaszolt igennel, 31 százalékuk pedig úgy vélte: az adatok valósak.

Egyharmaduk beoltatná magát

Az Avangarde arról is megkérdezte a felmérés résztvevőit, hogy beadatnák-e maguknak a koronavírus elleni oltást: erre 30 százalékuk mondott határozott igent, 36 százalékuk kivárná a vakcina beadatásával azt, hogy milyen hatással van azokra, akik megkapták, a megkérdezettek 25 százaléka pedig határozottan az oltás ellen foglalt állást.

Mint ismert, a Stratégiai Kommunikációs Csoport pénteki jelentése szerint az utóbbi napon újabb 9272 embernél mutatták ki a koronavírust Romániában, ami kevesebb mint tíz százalékkal haladja meg az utóbbi két hét átlagát. A pénteki jelentésben újabb 160 koronavírusos beteg haláláról számoltak be a hatóságok: ez is hasonló mértékben haladja meg az átlagot. A járvány kezdete óta több mint 400 ezer embernél mutatták ki a vírust az országban, közülük csaknem 115 ezer jelenleg is fertőző. A Covid-kórházak intenzív osztályain a helyek több mint 90 százaléka foglalt, a járvány áldozatainak száma a tízezret közelíti.

(Címlapfotó forrása: Agerpres

Kapcsolódók

Kimaradt?