Állami banknál a legnagyobbak a bérek a hazai pénzügyi szektorban

Az EximBanknál tavaly az országos átlagbérnek kb. a háromszorosát keresték meg tavaly a munkatársak.

Nem panaszkodhatnak a bérezésükre az EximBank alkalmazottjai. Az állami tulajdonban levő hitelintézetnél 9 481 lej volt tavaly a nettó átlagkereset. Ez nem csupán az országos átlagbérnél lényegesen nagyobb, annak hozzávetőleg a háromszorosa, de az ágazati átlagos jövedelmet is jóval meghaladja.

2020-ban a romániai bankszektorban 5 747 lej volt az átlagfizetés, aminél az EximBank dolgozói 65 százalékkal többet keresnek. Tavaly a banki fizetések átlagosan 6,6 százalékkal nőttek.

Az EximBank után a holland ING Bank és az amerikai tulajdonban levő First Bank következik a bérezés tekintetében: előbbinél 9 215, utóbbinál 8 513 lej a nettó átlagfizetés. A magyar OTP munkatársait is jobban fizetik az átlagnál, 6 505 lejjel.

Az ágazatban a legkisebb fizetéseket a másik állami pénzintézetnél, a CEC Banknál adják, 4 198 lejt. Természetesen ennyiből is tisztességesen meg lehet élni, az összeg kb. 15 százalékkal haladja meg az országos nettó átlagbért.

Az egyik ok, amiért a hazai bankszektorban épp egy állami intézmény fizet a legjobban az, hogy egy kicsi bankról van szó, ahol magas a vezető beosztású munkatársak aránya. Az EximBanknál csak 386-an dolgoztak tavaly, míg a leggyengébben fizető CEC-nek 5 442 alkalmazottja volt, ami a legnagyobb létszám az ágazatban. A nagy bankoknál viszonylag magas a pénztárosok és más, az átlagnál alacsonyabb fizetésű munkatársak aránya.

Ugyanakkor tény, hogy az állam nagyvonalú munkaadó, mivel több, hasonló léptékű banknál lényegese alacsonyabbak a fizetések, mint az Eximnél. A Pro Credit Banknál 229 fő dolgozik, ám az átlagbér csupán 5 831 lej, kb. 35 százalékkal kevesebb, mint az EximBanknál. A lengyel tulajdonban levő Idea Banknak 362 alkalmazottja van, akik valószínűleg szívesen elcserélnék az EximBank fizetésére a maguk 5 652 lejes átlagbérét.

Azt, hogy az állami bankoknál nincs minden rendben a bérezés tekintetében, Florin Cîțu is észrevette, még pénzügyminisztersége idején, azóta is szándékában áll megkurtítani az igazgatók fizetését.

Kapcsolódók

Kimaradt?