banner_Lby144CD_KUK_12_maszol-970_250.jpg
banner_JLt9ZURq_KUK_12_maszol-300_250.jpg

Titkosították az állami vállalatok vezetőinek a bérét

A vagyonnyilatkozatok nyilvánosak, de minek? / transgaz.ro Hétpecsétes titoknak számít ezentúl, hogy mennyit keresnek az Electrica, a Transgaz, a Transelectrica és a Romgaz vezetői.

Bizalmas információnak nyilvánította az Országos Feddhetetlenségi Ügynökség (ANI) négy állami nagyvállalat dolgozóinak a fizetését. A szóban forgó cégek az Electrica, a Transgaz, a Transelectrica és a Romgaz. Az ANI a négy energetikai vállalat kérésére döntött úgy, hogy a munkatársak javadalmazása nem számít közérdekű információnak, ezek beadványukat a kollektív munkaszerződésre alapozták.

Az ANI egyúttal az Országos Energiaár-szabályozó Hatóság (ANRE) és a Román Nemzeti Bank (BNR) munkatársainak a béreit is titkosította. Az eljárás törvényes, a hatályos szabályozás lehetővé teszi, hogy közpénzből fizetett munkavállalók bérezése titkosítva legyen, az etikus volta azonban megkérdőjelezhető.

A lépés különösen azért tűnik aggályosnak, mivel tőzsdén jegyzett cégekről van szó, amelyek részéről az átláthatóság elvárható lenne, a bérek titkosítása negatív üzenet a befektetők felé. Egyes vélemények szerint a mostani lépés szervesen illeszkedik az állami nagyvállalatok teljes politikai alárendelésének a folyamatába, melynek végrehajtója és haszonélvezője a PNL.

Kiseprűzték a függetleneket

A közelmúltban a nagyobbik kormánypárt a Romgaz és a Transgaz igazgatótanácsába a saját embereit ültette. Előbbi vállalatnál, amelyben az állam 70 százalékos részesedéssel rendelkezik, márciusban választották meg az új, egyelőre ideiglenes igazgatótanácsot. A testületből eltávolították a kisebbségi tulajdonosok valamennyi képviselőjét, helyükre az energetikai ipar területén semmilyen tapasztalattal nem rendelkező liberálisok kerültek.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

„Ilyesmire akkor sem volt példa, amikor a PSD volt hatalmon. Ez egy nagy visszalépés az Energetikai Minisztérium részéről” – nyilatkozta Peter Jansen, az egyik kormányfüggetlen, a kisebbségi tulajdonosok által delegált, most leváltott vezetőtanácsi tag. Értékelése szerint a kormány, illetve a PNL egyértelműen visszaélt domináns helyzetével.

A titkosítás ellenére az állami nagyvállalatoknál fizetett béreknek csak a pontos értéke marad rejtve a közvélemény elől, azok nagyságrendje nem. 2018-ban a Transgaz és a Romgaz vezérigazgatóinak a havi jövedelme 30 ezer euró körül volt, aminek nagyobbik hányadát bónuszok tették ki. A középvezetők sem keresnek rosszul, a bruttó bérük 13 ezer lej (nettó 7 ezer), míg az irodavezetőké 8 ezer lej (nettó 4 500) körül van.

(A nyitókép illusztráció | Fotó: Kiss Gábor)

Kapcsolódók

Kimaradt?