Ők kerestek a legjobban tavaly a hazai topmenedzserek közül

Hiába a leggazdagabb erdélyi magyar, több munkatársának is nagyobb volt a fizetése, mint Teszári Zoltánnak.

Szergej Bulgac, a Digi Communications vezérigazgatója keresett a legjobban tavaly Romániában. A leggazdagabb erdélyi magyar, Teszári Zoltán cégét irányító menedzser bankszámláján 1,59 millió euró landolt tavaly, ami havi 132 ezer eurónak, kb. 640 ezer lejnek felel meg. A cég éves pénzügyi jelentése szerint Szergej Bulgacnak már az alapfizetése is irigylésre méltó, havi 64 516 euró nettóban, amihez hozzáadódott egy tekintélyes összegű bónusz. Minden bizonnyal 2019-ben sem voltak filléres gondjai, akkor ugyanis 1,17 millió euró volt az éves jövedelme.

A vezérigazgatóhoz képest a cég többségi tulajdonosának, Teszári Zoltánnak igazán szerény a fizetése, a Digi Communications igazgatótanácsa elnökeként 191 805 eurót keresett 2020-ban. Ez havi átlagban 16 ezer eurót, mintegy 78 ezer lejt jelent. A Digi Communications menedzsmentjének további három tagja keres jobban Teszárinál, közülük kettőnek az éves jövedelme haladta meg az 1 millió eurót. Attól azért nem kell félteni Teszárit, hogy a munkatársai anyagilag a fejére nőnének, mivel többségi tulajdonosként osztalék formájában is szép pénzeket vehet ki a cégeiből.

A Munkaügyi Felügyelőség adatai szerint február végén 10 munkaszerződésben szerepelt havi 100 ezer lejt meghaladó összegű alapfizetés. A legnagyobb 115 ezer lej volt, ami éves szinten 1,38 millió lejes jövedelmet jelent. Ennek a haszonélvezője egy szoftverkészítő cég vezetője, a neve nem publikus. A legjobban keresők között van dohányipari, kiskereskedelmi, gyógyszeripari, élelmiszeripari és fémfeldolgozó ipari cégvezető, ketten pedig a gazdasági tanácsadás területén dolgoznak.

Nem csak a topmenedzserek keresnek jól

Bármily meglepő is, a legjobban kereső hazai munkavállalók között nem csupán menedzserek vannak. A 10 szerencsés egyike szakszervezeti vezető, akinek a havi járandósága meghaladja a bruttó 180 ezer lejt, ami nettóban közel 100 ezret jelent. Márciusban körülbelül 3 400 lej volt az országos nettó átlagfizetés, aminek a szóban forgó szakszervezeti vezető a 30-szorosát keresi meg, annyit, mint egy multinacionális nagyvállalat topmenedzsere.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

A valóságban tíznél jóval több cégvezető keres havi 100 ezer lejnél többet. A multiknál bevett gyakorlatnak számít, hogy a fizetésüket az anyacég, vagy egy olyan országban bejegyzett leányvállalat állja, ahol kedvezőbb az adózás, mint nálunk. Sok esetben az alapbér viszonylag alacsony, a teljesítményhez kötött prémiumokkal azonban a valós jövedelem annak a többszöröse lehet.

(A címlapfotó illusztráció | Forrás: Adobe Stock)

Kapcsolódók

Kimaradt?