Székelyföldi cég is van a 100 legnyereségesebb romániai vállalat között

A Romaqua mellett a magyar MOL és a leggazdagabb romániai magyar cége is ott van a legnagyobb profitot termelő vállalatok között.

Összesen 25 milliárd lej nettó profitot termelt tavaly a 100, legnagyobb összegű nyereséget elérő romániai vállalat. A legtöbb képviselője az energetikai ágazatnak van, 13 ,de szép számmal akadnak köztük gépjárműipari-, kőolajipari- és kiskereskedelmi vállalatok, s nem hiányoznak a telekommunikációs óriások sem.

2019-ben négy cég ért el 1 milliárd lejnél nagyobb nyereséget: az OMV Petrom esetében a bevételek 3,5 milliárd lejjel haladták meg a kiadásokat, a Hidroelectrica esetében 1,38, a Dedemannál 1,28, míg a Romgaznál 1 milliárd lej volt a profit. A Dedeman az első, hazai tőkével működő vállalat, mely dobogóra tud kerülne a ranglistán.

A cégbíróság adatai szerint a kiskereskedelmen belül az általános rangsor 5. helyén álló Kaufland működött a leggazdaságosabban. A német családi vállalkozás 11,8 milliárd lejes árbevétel mellett 847 millió lejes nyereséget ért el. A Schwartz családnak, úgy tűnik, van mit aprítania a tejbe, ugyanis az ágazaton belül a Kaufland mögött a szintén az ő tulajdonukban levő Lidl végzett, 491 millió lejes profittal. Érdekesség, hogy ezek mellett  a nagy áruházláncok közül csupán a Mega Image, a Carrefour és a Metro került be az első százba.

A 24,6 milliárd lejes árbevételével a legnagyobb hazai vállalatnak számító Automobile Dacia Rt. a hatodik helyre került, 662 millió lejjel. A leggazdagabb romániai magyar, a nagyváradi Teszári Zoltán cége, az RCS&RDS a 16. legnagyobb összegű profitot hozta össze, 344 millió lejt. A listán egyetlen magyarországi érdekeltségű vállalat található, a kolozsvári székhelyű MOL, melynek tavalyi eredménye 277 millió lej volt.

A cigaretta is jól jövedelmez

A káros szenvedélyeken szintén szépen lehet keresni, a rangsorban ugyanis ott van mindhárom fő hazai dohányipari cég: a J.T.International nyolcadik, félmilliárd lejes nyereséggel, míg a Philip Morris Trading 27., 236, a Philip Morris Románia 73. 108, a British American Tobacco pedig 76., 107 millió lejjel. A Coca-Cola 392 milliós nyeresége a 12. helyhez volt elég, ellenben a fő konkurens Pepsi nem került fel a százas toplistára. A négy nagy sörgyártó közül kettő szerepel a rangsorban: az Ursus 259, a Heineken 117 millió lej profittal zárta a tavalyi évet.

 A borszéki székhelyű Romaqua részvényesei szintén elégedettek lehetnek, mivel 843,9 millió lej árbevétel mellett 86,9 millió lej nyereséget ért el a cég. Az ásványvizeket, üdítőket, sört és energiaitalokat gyártó vállalat a Székelyföld egyedüli képviselője a ranglistán, melynek a 98. helyét foglalja el.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?