Zsebre vágják a multik a román gazdaságot

A milliárdos vállalkozások között három erdélyi van, ezek egyike Teszári Zoltán cége, az RDS&RCS.

A gazdasági válság ellenére, bár csak eggyel, de nőtt 2020-ban azon hazai kézben levő cégek száma, melyeknek árbevétele meghaladja az 1 milliárd lejt. A bűvös határt tavaly a vezető hazai futárszolgálat, a Fan Courier lépte át. A menedzsment a közelmúltban hozta nyilvánosságra, hogy tavaly a vállalat forgalma 27 százalékkal nőtt. A Fan Courier a járványból profitált, a korlátozások megdobták a futárszolgálatok szolgáltatásai iránti igényt.

Romániában körülbelül 1 millió gazdasági társaság működik, közülük 140-nek az éves árbevétele haladja meg az 1 milliárd lejt, a bankokat és a biztosító társaságokat nem számolva. Az, hogy mekkora a külföldi tőke dominanciája, többek között abból is látszik, a 140 között mindössze 17, magántulajdonban levő hazai cég van.

A legnagyobb hazai tőkéjű a bákói székhelyű Dedeman. A barkács áruházlánc, mely egy testvérpár, Adrian Pavăl és Dragoș Pavăl tulajdonában van, közel 11 ezer embert foglalkoztat, 2019-es árbevétele 8,2 milliárd lej volt. A tavalyi pénzügyi eredmények még nem nyilvánosak, a 2019-esek alapján a második a Catena gyógyszertárakat üzemeltető Fildas Trading volt 4,2, harmadik pedig az Altex és Media Galaxy áruházak tulajdonosa, az Altex Románia, 4 milliárd lejes árbevétellel.

Kereskedők és szolgáltatók

Negyedik az RDS&RCS telekommunikációs vállalat, melynek többségi tulajdonosa a leggazdagabb erdélyi magyar, Teszári Zoltán. A nyilvánosságot már-már mániákusan kerülő nagyváradi üzletember cégének 3,8 milliárd volt az árbevétele 2019-ben. A milliárdos vállalkozások elit klubjának még két erdélyi tagja van: az üzemanyag forgalmazással foglalkozó aradi Smart Diesel (1,53 milliárd lej) és a máramarosi bútorgyártó, az Aramis Invest (1,14 milliárd lej). A legnagyobb hazai tőkével működő vállakozások 2021-es rangsorában a Smart Diesel már nem fog szerepelni, mivel tavaly decemberben megvette a német DKV.

A román gazdaság szerkezetéről sokat elmond, hogy a 17 legnagyobb, hazai vállalkozók kezében levő vállalat közül csak kettő végez termelést, a már említett Aramis mellett a vegyipari termékeket előállító Chimcomplex Borzești. 11 vállalkozás kereskedelemmel foglalkozik, a fennmaradó 4 pedig a szolgáltatások, illetve a szállítás területén tevékenykedik.

Nagy valószínűséggel pár éven belül még egy magyar érdekeltségű cég átlépheti az 1 milliárd lejes küszöböt. Ez a borszéki Romaqua Group, melynek társtulajdonosa a székely üzletember, Pálfi Miklós. A Borszék ásványvizet, valamint üdítőitalokat és sört palackozó vállalat legutóbbi, nyilvános pénzügyi eredménye 843 millió lej, 20 százalékos növekedéssel érheti el tehát az 1 milliárd lejes szintet. Ez könnyen teljesíthető, 2014 és 2019 között, öt év alatt ugyanis 50 százalékkal nőtt a cég árbevétele.

(Nyitókép: Youtube)

Kapcsolódók

Kimaradt?