banner_phBMMWg3_970x250_Mol_HU.jpg
banner_6stHcYKY_300x250_Mol_HU.jpg

Eladja magyarországi érdekeltségeit a leggazdagabb erdélyi magyar

Teszári Zoltán cégeinek 1,1 millió magyarországi ügyfelük van, 3 ezer embert foglalkoztatnak.

Eladja magyarországi leányvállalatait a Digi-csoport, melynek többségi tulajdonosa a nagyváradi multimilliomos, Teszári Zoltán. A bejelentést hétfőn tette közzé a Digi Communications. A döntésnek köze lehet ahhoz, hogy a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) kizárta a Digit a magyarországi 5G hálózat fejlesztői közül. A vállalat bíróságon támadta meg az NMHH döntését, azonban, bár az ítélet még nem született meg, a hivatal már nyilvánosságra hozta, mely cégek az 5G hálózat kiépítését célzó közbeszerzési eljárás nyertesei.

A Digi a budapesti székhelyű 4iG NyRt.-nek adja el magyarországi leányvállalatait, az erről szóló, nem kötelező érvényű előzetes megállapodást már meg is kötötték. A megállapodás értelmében három cég, a Digi Távközlési Szolgáltató kft., az Invitel Zrt. és az I TV Zrt. kerülnek majd a 4iG tulajdonába. Az adás-vételt 2021 szeptemberéig kellene lezárni. A tranzakció értékét nem hozták nyilvánosságra.

Az NMHH adatai szerint a helyi piacon 23 éven jelen levő Digi a második legnagyobb piaci szereplő Magyarországon az előfizetéses televízió, a szélessávú internet és a vezetékes hangszolgáltatók területén. Teszári cégeinek 2020 végén 1,1 millió magyarországi előfizetőjük volt, árbevételük 70 milliárd forintot tett ki, a nyereségük pedig 19 milliárdot. A cégcsoport 3 ezer embernek ad munkát Magyarországon, 77 ügyfélszolgálati irodát működtet.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Magyarország hosszú időn át a Digi-csoport második legfontosabb piaca volt, Románia után, azonban tavaly Spanyolország megelőzte. Idehaza a cégcsoport legnagyobb tagja a 13 ezer főt foglalkoztató RCS&RDS. A vállalat 2019-es árbevétele 3,8 milliárd lej, nyeresége 344 millió volt.

A Capital gazdasági hetilapnak a hazai nábobokat rangsoroló toplistájának 2020-as kiadásában Teszári Zoltán a negyedik helyet foglalta el, 690-750 millió euróra becsült vagyonnal. A Forbes magazin az ötödik helyre rangsorolta Teszárit, 1,9 milliárd lejes vagyonnal.

Kapcsolódók

Kimaradt?