Tervezet: befagyasztják a közalkalmazottak bérét és pótlékait 2021-ben

Befagyasztják jövőre a közalkalmazottak alapbeosztásért járó bruttó bérét, a közméltóságok havi juttatását, valamint a hadseregben az alapbeosztásért járó bruttó illetményt és ezek pótlékait a 2020. december 31-ei szinten, amennyiben nem változtak a munkavégzés körülményei – áll abban a tervezetben, amelyet kedden töltöttek fel a pénzügyminisztérium honlapjára.

A jogszabálytervezet szerint változatlanul 145 lej marad a büntetőpont értéke, az 1450 lejes utazási csekkeket pedig kizárólag elektronikus formában adják. A dokumentum változatlan szinten tartja az étkezési támogatást, és nem módosítja a havi 6240 lejes érdempótlék értékét sem.

A minimális beilleszkedési jövedelmet (a nehéz helyzetben lévő családok és egyedülálló emberek számára nyújtott szociális segély, a szegénység és a társadalmi kirekesztés veszélyének megelőzése és leküzdése érdekében) 2022. április 1-jétől folyósítják.

A jogszabály szerint nem emelkedik az átlagos éves inflációs rátával a polgári repülésben dolgozó hivatásos személyzet, a bíróságok kisegítő szakszemélyzete, a parlamenti képviselők, valamint a román diplomáciai és konzuli testület tagjainak nyugdíja.

Ugyanakkor 2022. december 31-éig mentesül az áfa-fizetés alól a Covid-19 in vitro diagnosztizálására szolgáló orvostechnikai eszközök és a koronavírus elleni védőoltások szállítása, valamint az ehhez köthető tesztelési és oltási szolgáltatások

December 31-ig kötelesek elektronikus naplós pénztárgépeket szerelni azok a gazdasági vállalkozások, amelyek árukat vagy szolgáltatásokat értékesítenek kártyás fizetés alapján, valamint bankjegy- vagy érmeelfogadókkal működő automatákon keresztül.

(Címlapkép: Kiss Gábor)

Kapcsolódók

banner_33n1iUxf_maltai-970x250.gif
banner_jpL2NADm_maltai-300x250.gif

Kimaradt?