FRISSÍTVE - Befagyasztották a közalkalmazotti béreket, maradnak az üdülési utalványok

FRISSÍTVE - Több fontos gazdasági intézkedést fogadott el szerda esti ülésén a kormány. Egyebek mellett a 2020-as decemberi szinten befagyasztották a közalkalmazotti béreket.

A sürgősségi rendeletbe foglalt intézkedéseket Florin Cîţu miniszterelnök ismertette a kormányülés után. Bejelentette, hogy jövő év március 15-ig igényelhető marad Romániában a koronavírus-járvány kapcsán lehetővé vált hiteltörlesztés halasztása, de a részletfizetés felfüggesztésének időtartama nem haladhatja meg a kilenc hónapot.

Mint ismert, a hiteltörlesztés halasztását március vége óta kérhették azok a hitelesek (cégek vagy magánszemélyek), akiknek az előző év azonos időszakához képest legalább 25 százalékos bevételkiesést okozott a koronavírus-járvány. A mostani rendelet szerint a hiteltörlesztés felfüggesztését továbbra is kérhetik azok, akik egyáltalán nem, vagy kevesebb mint 9 hónapig vették igénybe korábban ezt a lehetőséget.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

A kormány jövő év június 30-ig meghosszabbította azt a programot is, amelynek értelmében az ötven év feletti állástalanokat, illetve a 16 és 29 év közötti munkanélkülieket teljes munkaidőre alkalmazó cégek egy éven keresztül havi 2500 lejes állami támogatásban részesülnek.

Emellett 2021. március 31-éig meghosszabbították a vendéglátóiparnak (HoReCa) idén nyújtott támogatásokat (kényszerszabadság alatti juttatás, a fizetés 41, százalékának megfelelő támogatás azoknak, akik visszatérnek dolgozni a kényszerszabadságról, az ágazati adók alóli mentesség, stb.).

Három hónappal meghosszabbítják a magáncégek számára azt a december 31-én lejáró határidőt, ameddig kérhetik adóságuk újraütemezését. Március 31-ig nem bírságolják azokat a cégeket, amelyek nem csatlakoztatják elektronikus naplójú pénztárgépeiket az Országos Adóhatóság (ANAF) szerveréhez.

Meghosszabbították március 31-éig azt a rendelkezést is, amely szerint áfa-visszaigénylés esetén az ellenőrzést utólag végzik el. Florin Cîţu szerint így a vállalatok hamarabb hozzájutottak a pénzhez, amelyet nem csak beruházásra, hanem az adók befizetésére is fordítottak, így 2020-ban az ANAF nagyobb adóbevételt regisztrált, mint egy évvel korábban, amikor pedig nem volt még válság.

A kormány ugyanakkor elfogadta azt a hétfőn közvitára bocsátott sürgősségi rendeletet, amely a 2020-as decemberi szinten befagyasztja a közalkalmazotti béreket. Az állami alkalmazottak továbbra is 1450 lej értékű utazási csekket kapnak, kizárólag elektronikus formában, illetve változatlanul 145 lej marad a büntetőpont értéke.

A kormányfő szerint csak ez az egy sürgősségi kormányrendelet 17,6 milliárd lejes megtakarítást hoz az államkasszának. A miniszterelnök elmondta azt is, hogy a 2021-es állami büdzséről a jövő héten egyeztetnek az egyes tárcavezetőkkel. A kormányfő kijelentette: „garantálja”, hogy mind a nyugdíjak, mind a gyermeknevelési támogatás nőni fog jövő esztendőben.

(Nyitóképen: Florin Cîţu a kormányülésre menet | Fotó: gov.ro)

Kapcsolódók

banner_33n1iUxf_maltai-970x250.gif
banner_jpL2NADm_maltai-300x250.gif

Kimaradt?