Ötből két romániai lakosnak még mindig nincs bankkártyája

Pedig több bankkártya van forgalomban, mint ahány felnőtt életkorú személy él az országban.                              

Romániában a forgalomban levő bankkártyák száma hozzávetőleg 20 százalékkal haladja meg a felnőtt életkorú lakosság létszámát, írja az economedia.ro a Matercard adataira hivatkozva. Ez megtévesztő adat, melyből nem következik az, hogy mindenki bankkártyát használna, illetve kártyatulajdonos lenne.Fotó: Agerpres

A bankszámlával és bankkártyával rendelkező személyek aránya a felnőtt lakosság körében alig haladja meg a 60 százalékot. Ezzel lényegesen elmaradunk a régió többi országa mögött: Magyarországon a felnőtt lakosság 78 százalékának van bankkártyája, Bulgáriában 81, Horvátországban pedig 86 százaléknak. A hazai bankkártya tulajdonosoknak átlagban két ilyen, készpénzfizetést helyettesítő eszközük van. A forgalomban levő bankkártyák 90 százaléka érintésmentes.

A digitális fizetési lehetőségek tekintetében is nagyon le vagyunk maradva a szomszédos országok mögött. A Mastercard adatai szerint Romániában a kiskereskedelmi egységek mindössze 32 százalékában lehet kártyával vagy telefonnal fizetni, ami nagyon alacsony érték. Horvátországban a boltok 44 százaléka van felszerelve kártyaolvasó terminállal, Magyarországon a 47, Bulgáriában pedig a 64 százalékuk.

Nagyon sok romániai lakosnak a lakhelyén nincs is lehetősége a kártyás fizetésre, így tehát hiába is lenne bankkártyája. A kártyaolvasók 57 százaléka városokban található, annak ellenére, hogy a faluhelyen működő boltok száma lényegesen nagyobb. A térség más országaiban nincs akkora különbség a város és a falu között a kártyás fizetés elérhetőségének tekintetében, mint Romániában.

„Az adatok azt mutatják, hogy jelen pillanatban 5 romániai lakosból 2-nek nincs hozzáférése pénzügyi termékekhez és szolgáltatásokhoz, így a digitális fizetéshez sem. (…) További jelentős befektetésekre van szükség az országos terminálrendszer kiterjesztéséhez, főleg faluhelyen és a kisvárosokban” – nyilatkozta Cosmin Vladimirescu a Mastercard Romániáért és Horvátországért felelős igazgatója.

Kapcsolódók

Kimaradt?